Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/var/www/clients/client1/web449/web/includes/menu.inc 2404 sor).

Tudja, melyik a legmagasabb hegy a Naprendszerben?

Kategória: 

A Mauna Kea és a Mount Everest is eltörpül a Naprendszer leghatalmasabb hegye, az Olympus Mons égbenyúló orma mellett. Ha a Földön állna ez a hatalmas pajzsvulkán, a csúcsa a földi sztratoszférába nyúlna, kétszer olyan magasra, mint ahol az utasszállító gépek repülnek.

 
 

Nemcsak a magassága, hanem az alapterülete is imponáló

A naprendszerbeli legek versenyében a vörös bolygó, a Mars büszkélkedhet a legmagasabb hegy birtoklásával.  Az Olympus Mons a Mars egyik legérdekesebb felszíni képződményén, a hatalmas kiterjedésű vulkáni fennsíkon,

a Tharsis régióban található.

Az Olympus Mons legmagasabb pontján a legfrissebb MOLA mérések szerint, 21 283 méter magasra emelkedik a marsi felszín fölé.

Az Olympus Mons felülnézeti képe. A hatalmas vulkán a Naprendszer legmagsasbb hegye

Forrás: NASA/MOLA

(Korábban egyes mérési eredmények 27 000 méterben adták meg a hegy magasságát, és ezt az értéket helyesbítették a MOLA precíziós mérései.) Összehasonlításként, a Mount Everest tengerszinttől mért magassága 8 848 méter,  a Földön a tengeraljzattól mérve mért legmagasabb hegy a hawaii Mauna Kea vulkán pedig  10 000  méterre emelkedik.  

Az Olympus Mons, a mauna Kea és a Mount Everest magasságát összehasonlító ábra

Forrás: Wikimedia Commons

A Naprendszer vulkánfejedelme az alapjánál 550- 600 kilométer átmérőjű. Ha a hegyet például Franciaország közepén helyeznénk el képzeletben,

az orzág területének legnagyobb részét lefedné a gigászi tűzhányó

A  Tharsis régióban, az Olympus Mons alatt  további három, egymástól egyenlő távolságra fekvő  óriásvulkán, az Asraceus, a Pavonis, és  az Arsia Mons található, igaz hogy ezek magassága „csak” 15 000 méter körüli.

A Tharsis régióban található vulkáni lánc, a kép bal felső sarkában az Olympus Mons látszik

Forrás: NASA

A három vulkán egy valamivel több, mint 1500 kilométeres láncot alkot, egymástól egyenlő 700 km-es térközzel.

Mitől növekedhetett ilyen gigászira?

Önként adódó kérdés, hogy a Földnél jóval kisebb Marson hogyan létezhet egy ekkora hegy?  

A fő ok, hogy a Marson nincsenek lemeztektonikai folyamatok,

azaz egy-egy kéreg alatti vulkáni forró pont, a hosszú évmilliók során nem mozdult el, így a vulkán aktív időszakában a láva is mindig ugyanott ömlött ki, folyamatosan építve a tűzhányót.  

Így nézhet ki a távolból az Olympus Mons, a Mars felszínén

Forrás: NASA/ESA

Az Olympus Mons marsi időskálán mérve fiatal hegynek számít, keletkezését mintegy 30 millió évvel ezelőttre teszik a bolygógeológusok.  A Mars Express úrszondának 2004-ben a vulkán oldalán sikerült

olyan megdermedt lávafolyásokat azonosítania, amelyek legfeljebb kétmillió évesek.

Egyes kutatók, köztük W.K. Hartmann szerint elképzelhető, hogy valamilyen minimális posztvulkáni tevékenység még napjainkban is folyhat az óriásvulkán mélyén.  

Az Olympus Mons lejtőoldaláról készített felvétel. A kép bal felső részén két fiatal, nagyjából 2 millió éves lávafolyás nyoma látható

Forrás: ESA

Az Olympus Mons csúcsát egy 90 kilométer széles kaldera uralja, hat egymást fedő kráterrel.  A hatalmas kalderába először 2004 februárjában sikerült „bekukkantani”, az Európai Űrügynökség (ESA) első Mars szondája, a Mars Express jóvoltából.  A kutatók becslése szerint a hatalmas vulkánt évmilliók alatt körülbelül 100 ezer kitörés építette fel jelenlegi magasságára. 

Az Olympus Mons

Forrás: ESA

Az Olympus Mons azért  őrizhette meg szinte maradéktalanul az eredeti struktúráját, mivel a rendkívül ritka légkör és a felszíni víz hiánya miatt a Marson minimális az erózió.

Forrás: 
ORIGO