Itt a legfrissebb térkép a Plutóról

Kategória: 

Elkészült az eddigi legrészletesebb térkép az egyre kevésbé rejtélyes Pluto felszínéről. A New Horizons csapata összevetette az eddig beérkezett adatokat, és olyan pontossággal tárta elénk a törpebolygón uralkodó állapotokat, amennyire a jelenlegi ismereteink alapján csak lehet.

 

Ez a legrészletesebb térkép, amit eddig láthattunk a Plutóról - benne van minden olyan ismeretünk, amit az eddigi adataink alapján tudhatunk a törpebolygó felszínéről. 

Az eddigi legrészletesebb térkép a Pluto Tombaugh régiójáról

Forrás: NASA / New Horizons

A New Horizons csapata azokból a megfigyelésekből dolgozott, amelyet az űrszonda tavaly júliusi, Pluto melletti repülése alatt végzett. Akkor, kilenc hónappal ezelőtt, a törpebolygóról még alig tudtunk valamit, csak egy homályos pont volt a Naprendszer térképén - ma viszont már szinte naponta fedezünk fel új dolgokat a felszínén és az atmoszférájában.

A Plutón kék az ég

Tudjuk, hogy dűneszerű struktúrák lehetnek a távoli törpeplanéta felszínén, nitrogénjég-folyamok zúdulnak le a hegyekről a síkságokra, az áramló anyag pedig látszólag völgyek hálózatát vájja ki. Azt is tudjuk már, hogy a Plutón is kék az ég, hála a szürke és vörös porszemeknek, amelyek a fény kék hullámhosszát szórják szét a légkörben. Húzódik rajta egy olyanpáraréteg is, amely arra utal, hogy a Pluto időjárása naponta változhat, mint a Földé, és éppúgy lehet rajta vízkörforgás, mint a saját bolygónkon. 

A Pluto atmoszférája is kék, akárcsak a Földé

Forrás: NASA

A törpebolygó felszíne egyébként sokkal sokszínűbb, mint ahogy a felvételek beérkezése előtt hittük. A New Horizons elsőként határozta meg a "jégtörpe" átmérőjét. A mérések szerint a Pluto átmérője 2374 kilométer. Olyan laposodást, mint a Föld esetében, nem tapasztalt az űrszonda: a Pluto tehát kerek.Felszínét a jég határozza meg.

Jéghegyek a felszínen

A New Horizons azonban olyan hegyeket fényképezett, amelyek a 3000 méteres magasságot is elérik. A nitrogén-, szén-monoxid- és metánjég, amelyek jelenlétét már az űrszonda elhaladása előtt azonosították a törpebolygón, azonban túl "puha" az ilyen magas hegyekhez. 

A Sputnik Planum (bal oldalt) és a síkságot körülölelő hegyek (jobb oldalt)

Forrás: NASA / New Horizons

A kutatók ezért azt feltételezik, hogy ezek a jégfajták sok helyen inkább csak a felszín egy viszonylag vékony rétegén képződtek, alatta pedig lényegesen keményebb vízjég torlódott hegyekké. A Pluto hegységei tehát jéghegyekből állnak.

Meglepő módon viszonylag kevés becsapódási kráter van a Pluto felszínén ahhoz képest, hogy a kozmikus bombázásairól ismert Kuiper-övben, a Naprendszer távoli, külső részén található.A kráterek valószínűleg aktív geológiai folyamatok során tűntek el.

A most közzéadott részletes térkép a Pluto szív alakú síkságáról, a Tombaugh régióról készült, és a látható tartományban működő, nagy felbontású LORRI kamera felvételeiből áll össze.

Forrás: 
ORIGO