Elhúzott mellettünk két üstökös, és alig vettük észre

Kategória: 

A héten két égitest is elrepült a Föld mellett, elég ritka, hogy ilyen szokatlanul rövid idő alatt követi egymást két üstökös. A NASA előzetesen azt sem zárta ki, hogy olyan ikrekről van szó, amelyek valamikor egy nagyobb üstökös részei voltak.

 

 

A Chilében lévő Slooh Community Observatory rögzítette a 252P/LINEAR és a 2016 BA14 üstökösöket, amint elhaladnak a Föld mellett. A 252P/LINEAR jelű, körülbelül 230 méter átmérőjű égitest hétfőn 5,6 millió kilométerre haladt el a Föld mellett. Hasonló röppályán érkezett kedden a P/2016 BA14 katalógusjelű másik üstökös, ez 3,4 millió kilométerre közelítette meg a Földet. Ez utóbbit egyébként csak idén fedezték fel.

Slooh-comet-flybys

Fotó: space.com

Eddig csak egy olyan üstökös volt, amely közelebb repült el a Föld mellett, ez a Lexell volt (D/1770 L1) 1770-ben, amely 2,2 millió kilométerre repült el. A 252P üstökös az ötödik legközelebb repülő égitest volt a történelemben.

A videón látni a 230 méteres 252P üstököst, amint elrepül. Felismerhető a csóvája is. A csillagászok szerint elég fényes ahhoz, hogy akár szabad szemmel is látható legyen tiszta éjszakákon, de egyelőre csak a déli féltekén észlelhető. A 115 méteres 2016 BA14 jóval halványabb, inkább csak egy apró pontként látjuk a videón. Ezt az üstököst csak erős teleszkópokkal észlelhetjük.

Forrás: 
Index