Ilyen közelről még nem láthattuk a Cerest (+képek)

Kategória: 

Újabb látványos felvételeket készített a Ceresről a NASA űrszondája.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Szinte már súrolja a felszínt, olyan alacsony pályára került a Ceres törpebolygó körül keringő Dawn űrszonda. Az új felvételek – amelyek december 10-én készültek – 385 kilométeres magasságból örökítették meg az égitest déli félgömbjét – írja aNASA

A Gerber Catena névre keresztelt kráterlánc a törpebolygó déli félgömbjén

Forrás: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

 

A képek felbontása 35 méter képpontonként. A fotókon jól látszik, hogy a Ceres felszínét rengeteg kráter és barázda borítja. A képződményeket becsapódások és tektonikus folyamatok hozták létre.

Kék-piros 3D szemüveggel élvezhető kép a Ceresről

Forrás: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

 

A Ceres három legnagyobb krátere a Yalode, a Kerwan és az Urvara, a nemzetközi sajtó mégsem ezeknek, hanem az Occator-kráternek szentelte a legtöbb figyelmet az utóbbi időben, köszönhetően a képződmény alján található fénylő foltoknak.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

 

A világos anyagról végül kiderült, hogy sólerakódás, egészen pontosan nedves magnézium-szulfát (hexahidrit).

Forrás: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

 

Emellett ammóniában gazdag agyagásványok jelenlétére utaló bizonyítékokat is találtak a Ceresen.Az eredmény felveti annak a lehetőségét, hogy a törpebolygó nem a jelenlegi helyén, vagyis a Mars és a Jupiter pályája közötti aszteroidaövben, hanem a Naprendszer külső régiójában formálódott.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

 

A küldetés vezető kutatója, Chris Russell (Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem) elmondta, hogy folyamatosan elemzik a törpebolygóról készült nagyfelbontású képeket, így könnyen meglehet, hogy hamarosan újabb érdekes információk látnak napvilágot a titokzatos égitestről.

 

Forrás: 
Origo.hu