Íme, a Charon teljes pompájában

Kategória: 

Újabb képek érkeztek a Plútó háza tájáról, igaz, ezúttal nem a törpebolygót, hanem annak legnagyobb holdját, a Charont csodálhatjuk meg teljes pompájában.

 

 

 

 

A NASA űrszondája kétségkívül történelmi tettet hajtott végre, amikor 2015. július 14-én végre elérte a Plútót. Azóta jó pár kép napvilágot látott a Kuiper-öv eme jól ismert objektumáról, az elmúlt héten például a törpebolygó sárkánypikkelyekre emlékeztető felszíni formáit vehettük alaposabban szemügyre.

Nem szabad elfeledkezni azonban az ugyancsak érdekesnek ígérkező égi kísérőről, a Charonról sem, amiről most megkaphattuk az eddigi legjobb, színes felvételt. A képet az űrszonda Ralph-teleszkópjával készítették, egészen pontosan úgy, hogy vörös, kék és infravörös szűrőkkel készült adatokat dolgoztak össze.

Charon

Forrás: NASA/JHUAPL/SwRI

A színek jól bemutatják a hold változatos felszínét. Az objektum talán egyik legfigyelemreméltóbb tulajdonsága, hogytöbb mint 1600 kilométer hosszú sziklahasadék húzódik a felszínén,de a vöröses színű, 476 kilométer átmérőjű északi sarki régió, az úgynevezett Mordor Macula legalább ugyanilyen elképesztőnek tekinthető.

Utóbbiról egyelőre szinte semmit nem tudnak a tudósok, így a kompozíciója és keletkezésének körülményei is kérdésesek. Egyelmélet szerint különféle gázok fagyott keverékéből állhat, amelyeket az égitest a Plútó elszökő atmoszférájából fogott be, de az is elképzelhető, hogy egy hatalmas becsapódási kráterrel van dolgunk.

Nagy felbontású kép a Plútó égi kísérőjéről. A látható tartományban működő, nagy felbontású LORRI kamera fotóit az MVIC (Multispectral Visible Imaging Camera) eszköz színes felvételével dolgozták össze. A felbontás 0,8 kilométer képpontonként

Forrás: NASA/JHUAPL/SwRI

A Charon átmérője 1214 kilométer (ami nagyjából fele a Plútóénak), a kép felbontása 2,9 kilométer képpontonként. A New Horizons következő célpontja a 2014 MU69 jelzésű apró Kuiper-övbeli objektum lesz.

Forrás: 
Origo.hu