Készül a világ legnagyobb rádiótávcsöve

Kategória: 

Kínában megkezdték a világ legnagyobb rádióteleszkópjának összeszerelését; az egytányéros űrfigyelő eszközt egy 30 futballpálya nagyságú parabolaantennával szerelik fel – írja az MTI. Ezzel az antennával talán még közelebb kerülünk ahhoz, hogy az emberiség történetében először meghalljuk az idegenek hangját?

A fél kilométer átmérőjű, FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) néven emlegetett rádiótávcsövet 4450 darab, 11 méter oldalhosszúságú, háromszög alakú alumínium panelből állítják össze. Ha elkészül, méreteiben és teljesítményében felül fogja múlni a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium rádiótávcsövét; ennek a 305 méter átmérőjű parabolaantennája az eddigi csúcstartó.

A FAST parabolaantennájának kerülete körülbelül 1,6 kilométer lesz. A katlant három, egymástól 500 méter távolságra lévő domb veszi körül. A távcső 5 kilométeres körzetében nincsenek lakott települések – fontos, hogy a környezeti zajok és rádióadások ne zavarják a vételt –, és a legközelebbi megyeszékhely is 25 kilométerre fekszik.

                

A vezetékekkel és robotokkal mozgatható, több irányból érkező információk észlelésére alkalmas, hatalmas tányért acéloszlopok és kábelek ezrei tartják majd a föld felett. Alatta a karbantartóknak lesznek járataik.

Új fejezet a kínai űrkutatásban

A kínai kutatók eddig kénytelenek voltak másodkézből származó adatokra támaszkodni a munkájuk során, ami korlátozta tudományos teljesítményüket. Az új, nagy gyűjtőfelületű távcső javíthat a kínai űrkutatás hatékonyságán, ezzel ugyanis gyengébb, illetve nagyobb távolságból érkező rádióhullámokat is észlelhetnek - közölte Vu Hsziang-ping, a Kínai Csillagászati Egyesület vezetője. Szerinte az új távcső segíteni fogja a Tejútrendszeren kívüli intelligens élet és a világegyetem keletkezésének kutatását.

A rádiótávcső olyan, mint egy érzékeny fül: segít kiszűrni az univerzum fehér zajából a rádióhullámok tartományába eső hasznos, értelmes üzeneteket. Mintha a kabócák hangját szeretnénk beazonosítani egy hatalmas vihar közben.

– mondta Nan Zsen-tung, a projekt vezető kutatója.

A kutató szerint a helyszín ideális, csendes környezetet biztosít a munkához, mind a berendezés, mind a dolgozók számára. Karsztvidékről van szó, vagyis a környéket porózus kőzetek, mély szakadékok, földalatti barlangok és vízfolyások jellemzik. A természetes vízelvezetés miatt ezeknek fontos szerepük lehet a teleszkóp védelmében.

                

A teleszkóp építése 2011 márciusában kezdődött. A helyszín kialakításához körülbelül egymillió köbméter anyagot kellett eltávolítani. Az elvégzett munka alapján az építkezés a korábbi ütemtervnek megfelelően halad, és várhatóan jövő év végére fejeződik be. Az egyik környező domb tetején egy megfigyelőállomást is kialakítanak, amit a civil látogatók előtt is megnyitnak.

Forrás: 
MTI
Index
ParaHÍR