Naplementét fotózott a Curiosity a Marson

Kategória: 

A NASA 2012-ben landolt Curiosity marsjárója elkészítette az első színes time-lapse-et egy marsi naplementéről. A képek április 15-én készültek, a Curiosity 956-ik marsi napjának végén, a Gale-kráterből.

Ezek a Curiosity első színes képei egy marsi naplementéről. A kutatók a nyers felvételeket kalibrálták és beállították rajtuk a helyes fehéregyensúlyt. A Mastcam kamera az emberi szemhez hasonlóan látja a színeket.

Bár a felvételek porviharos időszakok között készültek, valamennyi por így is maradt a bolygó légkörének felsőbb részén. A naplementés megfigyelések segítenek a kutatóknak a por függőleges eloszlásának meghatározásában.

A marsi légkörben lévő apró porszemcsék jobban átengedik a kék fényt, mint hosszabb hullámhosszú színeket. Ez okozza, hogy a kevert napfényből érkező kék színek közelebb vannak a Naphoz a képen. Az ég többi részén sárga-narancssárga színek dominálnak, mert a sárga és piros színek jobban szóródnak. Ez a hatás legjobban naplementekor látszik, amikor a Nap fénye hosszabb utat tesz meg a légkörön keresztül.

Nem ezek az első képek egy marsi naplementéről, a NASA Spirit marsjárója már készített egyet 2005-ben a Gusev-kráterből.

Forrás: 
444.hu