Zölden izzó meteor száguldott át Magyarország felett (videóval)

Kategória: 

A csütörtökön, 17 óra 50 perckor történt természeti jelenségről az idokep.hu olvasói tájékoztatták a meteorológiai portált. - Tűzijátékszerűen ívelt hatalmas fénnyel és a végére kettévált - fogalmazott Kun János, aki Kecskemétről volt szemtanúja a látványos tűzgömbnek.

Kecskemét mellett Budapestről és főként az ország keleti feléből érkeztek bejelentések az Időkép szerkesztőségébe, aminek valószínűleg a nyugati területeket borító vastag felhőréteg az oka.

(Sülysápi Amatőr Csillagász Egyesület felvétele)

Az [origo] egyik szlovákiai olvasója is jelezte, hogy látta a meteort: - Dobráról Királyhelmecre tartó utam során, az autóból megpillantottam, hogy a felhők felett valami nagyon fényes csíkot húz. A meteort talán egy másodpercre láttam, amikor egy keskeny sávba ért, ahol nem voltak viharfelhők.

A Sülysápi Amatőr Csillagász Egyesület egyik kamerája 17:46:29 és 17:46:33 között rögzítette, a körülbelül öt másodpercig látszódó meteoritot, amely kelet-nyugati irányban vonult át az égen, majd valószínűleg darabjaira hullott. Az egyesület tagja, Kiss Szabolcs az [origo]-nak elmondta: - Egyelőre nem érkeztek olyan beszámolók, amelyek alapján a meteor lehullott volna.

Sárneczky Krisztián csillagász, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa a következőket írta Tűzgömbök Világa blogon: "17:47-kor fantasztikus, csodálatos meteor ment a Jupiter környékétől végig az északi égen majdnem nyugatig. A narancsos felhők között a fekete égen mintha festve lett volna. Zöldes, sárgás, a peremén kék szikrákkal, több lépcsőben darabok robbantak le róla, a felhők mögött haladva pedig megvilágította azokat. Vagy 3 másodpercig tartott, fényessége kb. -4 magnitúdó lehetett. De jó volt!"

Forrás: 
Ittvannak.hu
Origo.hu