Visszatért a földre a kínai űrhajó | + Galéria, + Videó

Kategória: 

Három fős legénységgel a fedélzetén visszaérkezett a Földre a Sencsou-9 kínai űrhajó – jelentette élőben a helyszínről a kínai központi televízió.

A visszatérő egység az észak-kínai Belső Mongólia területén landolt. Az alig három köbméteres belső térrel rendelkező kapszulába először egy orvos lépett be és ellenőrizte az űrhajósok egészségi állapotát. A televízió tájékoztatása szerint mindannyiukat jó fizikai állapotban találták, de a kapszulából egy órán át nem léphettek ki.

A gravitációtól elszokott űrhajósok helyi idő szerint 11 óra után hagyták el a kapszulát. Elsőként a parancsnok Csing Haj-pong, majd Liu Vang és végül – némileg hosszabb várakozást követően – Kína első női űrhajósa, Liu Jang lépett ki. A szabadban valamennyiüket székekre ültették majd néhány mondatos nyilatkozatot tettek.

A pekingi parancsnoki központban az űrprogram vezetője bejelentette, hogy a Sencsou-9 küldetése sikerrel végződött, majd Ven Csia-pao kormányfő felolvasta a politikai, állami és katonai vezetés gratuláló levelét, amelyben fontos mérföldkőnek nevezte a „kínai űrprogram legújabb sikerét”.

A Sencsou-9-et június 16-án lőtték fel az északnyugat-kínai Góbi sivatagban lévő űrközpontból és űrhajósai június 18-tól tartózkodtak a Föld körül keringő Tienkung-1 űrállomásmodul fedélzetén, ahol különböző kísérleteket, tudományos megfigyeléseket végeztek.

Az első automatikus dokkolást követően június 25-én hajtották vége legfontosabb küldetésüket: az űrhajó és a kísérleti űrállomásmodul közötti kézi vezérlésű összekapcsolódást.

Idén az űrprogram második szakaszának részeként a Sencsou-10 űrhajóval még egy utat terveznek a modulhoz. A harmadik szakaszban épül majd meg a Tienkung-2 és a Tienkung-3 űrlaboratórium. Kína első űrállomása a tervek szerint 2020 körül kezdheti meg működését, a távolabbi célok között egy Hold-expedíció is szerepel. Kína ezt megelőzően 2003-ban, majd 2005-ben és 2008-ban juttatott embert az űrbe.

Forrás: 
MTV
CCTV