Bolygó lehetett volna a Vesta

Kategória: 

Új 3D videót készített a NASA Dawn műholdja a Vesta aszteroidáról, a videó részletesen mutatja be az égitest felszínét. A Dawn tavaly július óta kering 530 kilométerre a Vestától, amely a második legnagyobb égitest a Mars és Jupiter között.

A Dawn ez idő alatt megerősítette, hogy a Vesta tulajdonképpen egy hatalmas kődarab, amely a bolygókr kialakulásakor maradt hátra még a Naprendszer kialakulása utáni időkből. Ha a Vesta a Naphoz közelebb alakult volna ki, akkor a Földhöz vagy a Vénuszhoz hasonló szilárd bolygó lett volna. Mivel azonban a Mars és a Jupiter közötti űrben alakult ki, a Jupiter gravitációja megnehezítette a Vesta és a hozzá hasonló aszteroidák bolygóvá formálódását.

A videón látható színek a felszíni különbözőségeket emelik ki, mivel túl finomak a formák az emberi szemnek. A kutatók most azt próbálják kitalálni, mit jelentenek a színek. A zöld például azt mutatja, hogy a területen bőségesen van jelen a vas, a narancssárga azt, hogy a Vesta krátereiből kilökött törmelék más anyagból van, mint a környező földréteg.

A Dawn 2011 szeptemberében és októberében készítette a felvételeket, ebből készült el a 3D térkép is. Ebben az időszakban volt néhány olyan terület északon, ami árnyékban maradt, de a kutatók remélik, hogy amikor ott is világos lesz, akkor ki tudják egészíteni az adatokat.

A Dawn augusztus 26-án hagyja el a Vestát és a Ceres nevű törpebolygó felé veszi az irányt. Ez a legnagyobb égitest az aszteroidaövben, a várakozások szerint 2015-ben éri majd el a műhold.

Forrás: 
index.hu
Nasa