Kémműholdakat örököl a NASA

Kategória: 

Nem is egy, de rögtön két olyan kémműholdat kaphat ajándékba a pénzügyi nehézségekkel küzdő amerikai űrügynökség, amelyek ugyanakkora tükörrel rendelkeznek, mint a Hubble-űrtávcső, ám látószögük annak százszorosa - adta hírül a Washington Post. Az ajándékkal nincsenek megoldva a NASA problémái: a műholdakban nincs kamera, hiányos a felszerelésük, és hiányzik a tudományos program, amelynek keretében felbocsáthatják őket. Ami pedig a legfontosabb: hiányzik a műholdak felbocsátásához szükséges pénz is.
A műholdakat az NRO katonai beszállítói építették, ennél lényegesen többet nem árult el egyelőre az űreszközökről a kormányügynökség. A NASA asztrofizikai részlegének vezetője, Paul Hertz szerint az ajándék remek hír, lenyűgöző tulajdonságokkal rendelkező valós hardvert kap az űrügynökség ajándékba. A félkész műhol 250 millió dolláros megtakarítást jelenthet egy későbbi küldetés büdzséje számára. "Már nem csúcstechnológiás kémműholdak ezek, de valószínűleg még mindig csúcskategóriásnak számító optika van bennük" - mondta a Washington Postnak egy neve elhallgatását kérő elemző

A technikai teljesítményben az a legmegdöbbentőbb, hogy az NRO-1 és NRO-2 százszor nagyobb felbontási képességgel bír, mint a NASA űrteleszkópja, ugyanis esetükben a (Hubble-hoz hasonló) 2,4 méter átmérőjű tükör működését egy másodlagos tükör is kiegészíti.

A Nemzeti Felderítő Iroda a Washington Post kérdésére csak annyit mondott el az ajándékozás hátteréről, hogy a Hubble továbbfejlesztésének tekinthető műholdak már nem rendelkeznek hírszerzési potenciállal. Átadás előtt néhány rendszert ki is szereltek a kémholdból, ám nem közölték mely rendszerek azok. A lap tippje szerint a műholdak az 1976 óta használatban levő KH-11 Kennan műholdsorozat 1990 és 2000 között épült darabjai lehetnek az odaajándékozott eszközök.
A titkos beszállító egyébként az amerikai kormányzat számára kémműholdakat készít és üzemeltet - gyakorlatilag a NASA titkos változatáról van szó, amely a csillagok helyett a Föld felszínét kémleli.

Arról természetesen nem tudni, hogy eddig mire használták a "forgalomból kivont" két teleszkópot, azonban az embernek akaratlanul is eszébe jut: ha a titkos ügynökségnek ezekre már nincs szüksége, jelenleg milyen hatékonyságú eszközöket működtethet?

Forrás: 
Origo.hu nyomán