„Top Secret” - Nyilvánosságra hoztak egy brit UFO-aktát

Kategória: 

CAMBRIDGE. A britek 60 év után úgy döntöttek, feloldják bizonyos akták titkosítását. Ezekben az áll, hogy egyik vadászpilótájuk azonosítatlan repülő tárgyat látott Németország feletti gyakorlórepülése során.

Roland Hoghes, az Egyesült Királyság légierejének őrmestere 1952-ben épp bázisára tért vissza Nyugat-Németország fölötti repüléséről. Hirtelen gépétől mintegy 30 méterre egy csillogó, ezüstös-fémes korong jelent meg. Elmondása szerint az ezüst korong gyorsabban repült, mint arra a kor bármely gépe képes lett volt. Állítását radarészlelések is alátámasztják – írja a tn.cz portál. Roland Hoghes mindeddig titkoan kezelt aktáját a Cambridge Egyetem Churchill Archívuma tette hozzáférhetővé.

Az akta szerint a pilóta Duncan Sandysnak, a brit repülésügyi miniszternek tett jelentést. Elmondása szerint egy repülő csészealj haladt el mellette, amely gyorsan eltűnt. Méretét egy Lancaster bombázó szárnyfesztávolságához hasonlította, ami körülbelül 30 méter. Vallomását radarészlelések is alátámasztják, amelyek olyan gépet érzékeltek, ami a kor minden repülőgépénél gyorsabban haladt.
Hoghes elmondta, előbb egy „ezüst fényt” látott, amiben nemsokára egy „fénylő, tányér alakú, tökéletesen sima felületű” tárgyat ismert fel. A miniszter eleinte nem hitt neki, de miután megkapta a radarjelentéseket, kénytelen volt hitelt adni a 23 éves pilóta szavainak. Az eddig titkos dokumentumban Sandys amerikai pilóták hasonló észleléseire is utal. „Kétségtelen, hogy Hughes olyan jelenséget látott, amelyet több amerikai kolléga is leírt. Az UFO a Sam Tányér becenevet kapta” - fogalmazott.

Hughes 2009-ben hunyt el 79 éves korában. Élményéről nem sokat beszélt. Fiának, Briannek azonban egyszer ezt mondta: „Az emberek őrültnek néznek, ha repülő csészealjakról kezdesz beszélni. Én egy alkalommal láttam ilyet, azóta soha.”

Forrás: 
Parameter.sk