Idegenzona

Subscribe to Idegenzona hírcsatorna
Frissítve: 16 óra 17 perc

VÉGET ÉRT EGY FEJEZET

2018, május 7 - 04:21

Megdöbbenéssel láttam az egyik vidéki televízió riportjában a „magyar UFO-kutatás” 30. évfordulójára, UFO-fórumra (!) összegyűlt, exkluzívan szedett-vedett társaságot. Három évtized után nyíltan összeborult hát az Ufómagazin, az Ufószövetség és az egykori Színes UFO magazint kiadó Hihetetlen! gárdája, avagy bizonyos – magukat a témában meghatározónak tartó – klubok és kiadványok képviselői. Bár értelmét nyilván csak ők látják e „széles összefogásnak”, a „baráti eszmecserének”, mert a hírértéke nem volt több a nullánál. Vagy mégis?

Egyetemi diplomamunkám – és folytatásának – készítése közben senki előtt nem titkoltam és nem titkolom, hogy újságíróként egykor én is rendszeresen írtam UFO-s lapokba, amíg értelmét láttam. Sőt, másfél évtizeddel ezelőtt írt újságírói szakdolgozatom is az UFO-témáról szólt, és Magyarországon egyedüliként kaptam sajtódíjat UFO-témájú riportért!

Sajnos ezekre ma már nem lehetek büszke – és nem gondolom, hogy erről én tehetek… Az „UFO-kutatás” mint kifejezés egyre inkább nevetség tárgya a köztudatban, s hobbiként is elsüllyedt a bulvármételyben. Ezt egyébként minden további nélkül sikerült bizonyítaniuk az ominózus riport szereplőinek, afféle utolsó cseppként a pohárban.

Egyszerűen vállalhatatlan lett az „UFO-téma”, s erről a magukat nagyra tartó „UFO-kutatók” tehetnek. Szégyelljék magukat, hogy így lejáratták ezt az amúgy nagyon érdekes, gondolkodásra ösztönző, izgalmas kérdéseket feszegető hobbit.

Könnyű azt vélelmezni, hogy a sértettség beszél belőlem… Én inkább úgy fogalmaznék: igencsak elgondolkodtam. S hogy végül mire jutottam?

20180507_illusztracio.jpg

Összetett előzmények után, belső vívódásokat és vegyes érzelmeket sem titkolva, mégis határozott döntéssel: a mai nappal a Magyar Ufókutatási Klub adminisztrátori „tisztségéről” lemondok, egyúttal az általam alapított Meridián Csoportot megszüntetem.

Nem létező „ellenségeimnek” azonban nem adok teret, sőt…

A továbbiakban is aktívan szeretnék foglalkozni a témával, csak éppen másként, máshogyan – más elnevezéssel, más elméleti síkon. Ugyanis ez a lényeg.

Krisztusi korban rendkívül sokat tanultam abból, amire a magukat „UFO-kutatóknak” nevezők három évtized alatt sem voltak képesek – és soha nem is lesznek.

A Meridián Csoport blogját archívumként megtartanám – az internet úgysem felejt, de nem is kell –, és az Idegen Zóna blogot sem szüntetem meg, sőt, érdemesnek tartom fejleszteni: az irány magától értetődik. Természetesen ennél ambiciózusabb terveim is vannak – de mindent a maga idejében! Egy biztos: az „UFO-kutatás” avagy „ufókutatás” számomra véget ért – egyúttal egy új korszak kezdődött.

Köszönöm, hogy erre a „30. évforduló” kapcsán felhívták a figyelmet: én egészen biztosan tanultam belőle.

PRUSINSZKI ISTVÁN

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kategóriák: UFO

ÁLHÍREKTŐL A TUDOMÁNYIG AZ UFÓKUTATÁSBAN

2017, szeptember 2 - 18:48

Hosszú idő telt el azóta, hogy – Különvélemény címmel – utoljára írtam blogbejegyzést az Idegen Zónára. Pedig az elmúlt több mint egy év korántsem telt eseménytelenül az általam megálmodott Meridián Csoport számára, miközben újabb régi vágyamat váltottam valóra: sikeresen megvédtem az álhírekkel, alternatív elméletekkel és ufókutatással foglalkozó egyetemi diplomamunkámat.

20170903_illusztracio.jpg

Hosszú és rögös út vezetett első – 16 éves koromban írt – „ufós” cikkem publikálásától az idén elkészített egyetemi szakdolgozatomig. Az elmúlt közel két évtizedben több száz újságcikkem és tanulmányom jelent meg ufótémával foglalkozó magazinokban. Régebbi írásaimat utánközlésekben, az eredeti források jelölésével sorra megjelentettem az Idegen Zóna virtuális hasábjain is. Másfél évtizedig aktívan részt vettem a hazai ufós élet bizonyos szegmenseiben: gyakran és szívesen mentem különböző konferenciákra, baráti találkozókra, klubprogramokra és előadásokra. Magam is rendszeresen tettem eleget interjúfelkéréseknek és vállaltam médiaszerepléseket, s minden alkalommal próbáltam védeni a „mundér becsületét” a témát profitorientált érdekekből lejáratni szándékozó televíziós showműsorokban, bulváros riportműsorokban és reggeli beszélgetős adásokban. Tizenöt év alatt számos előadást tartottam fővárosi és vidéki ufós rendezvényeken, kongresszusokon és fesztiválokon is.

Több mint húsz éve magánemberként és újságíróként egyaránt „tűzközelből” figyelem a rendszerváltás óta „szervezett” magyar ufókutatást, amely meglátásom szerint negyed évszázad alatt tapodtat nem mozdult előre. Szépen lassan elegem is lett az intézményesített népbutítást zászlajára tűző, egoista személyeskedésekkel mételyezett, kompromisszumokra és fejlődésre képtelen ufós közösségből – és egyre inkább éreztem: az ufókutatást teljesen más alapokra kell helyezni ahhoz, hogy valóban külön lehessen választani az ocsút a búzától.

Sokáig és sokféleképpen kerestem az utam, amely kezdetben igencsak göröngyös volt, időnként macskaköves, olykor sima aszfaltréteggel borított, máskor a dágvány miatt szinte járhatatlan. Már majdnem teljesen elbizonytalanodtam, amikor a legnagyobb mocsárban találtam egy különös útelágazást. A völgybe vezető aszfaltutat nemrég újíthatták fel, kényelmesen vezetett tovább, ápolt fasor övezte egészen a horizontig. A másik út, a Meridián-ösvénynek nevezett kaptató a turisták rémálma lehetett volna: rettenetes szintkülönbséggel indult neki a hegynek, majd balra, jobbra kacskaringózott a meredek sziklafal mentén, s végül elveszett a sűrű bozótosban.

Bevallom, ennél az elágazásnál nem keveset időztem. De amikor eszembe ötlött a Mátrixból a kék és a piros kapszula, és felvillant egy szatirikus rajz a megnyugtató hazugság és a kényelmetlen igazság közötti különbségről – azonnal sikerült döntenem.

Ahhoz, hogy valóban új alapokra lehessen helyezni az ufókutatást, először is a tudomány kritériumrendszerének megfelelő alapművet kell letenni az asztalra. Ez a – hosszú távú célok irányába tartó – meggyőződés és lelkesedés vezetett az ELTE BTK informatikus könyvtáros hallgatójaként írt szakdolgozatom elkészítéséhez. Az „Információk hitelességének mérlegelése hagyományos könyvtári és hálózati környezetben” címmel írt diplomamunkámat – sikeres védését követően – három részletben közlöm privát blogomon.

Az itt olvasható első rész az információ fogalmáról és az internetes információkeresésről, a hitelesség és a megbízhatóság kritériumairól, a világhálón és a közösségi oldalakon terjedő valótlan információkról, az álhírek megosztásának motivációiról és az álhírek terjedése ellen tett nemzetközi lépésekről szól, kiemelve a könyvtárosok és az információs szakemberek hatását a kritikus információfogyasztásra. Az itt olvasható második részben az alternatív elméleteken belül az ufológiát vettem górcső alá, és a rejtélyes égi jelenségekkel, intelligens földönkívüli civilizációkkal kapcsolatos információk hitelességének szempontjait vizsgáltam. E témakörben releváns hír- és információforrások megbízhatóságára és megítélésére vonatkozóan anonim kérdőíves kutatást végeztem ufótémával foglalkozó, magyar nyelvű Facebook-csoportok tagjai között, s külön kérdőívet és fejezetet szenteltem az alternatív elméletekkel foglalkozó művek könyvtári besorolásának. Az itt olvasható harmadik részhez a könyvtár- és információtudomány, valamint az űrkutatás és a csillagászat területén elismert szakemberekkel és a témával szakmailag kapcsolatban álló vagy hobbiszinten komolyan foglalkozó, véleményformáló személyiségekkel készítettem interjúkat. Az ufókérdés tudományos megítélését még soha senki nem vizsgálta ilyen speciális – könyvtár-, információ- és kommunikációtudományi – megközelítésből.

Továbbra is meggyőződésem, hogy érdemes követni a Meridián Csoport által kijelölt utat, amely komoly alternatívaként szolgálhat mindazoknak, akik hozzánk hasonlóan csalódtak a nézeteltérésekkel, hazugságokkal, ármánykodásokkal telített „régi ufós” közösségben, az áltudományt népszerűsítő „veteránokban”.

Fel kell végre nőni a mesék világából, hiszen nem a messziről bűzlő maszlagra vagyunk kíváncsiak, hanem a valódi igazságra.

Szakdolgozatom készítése és értékelése erősített meg a legjobban abban, hogy érdemes elhagyni a járt utat a járatlanért, magabiztosan lépdelni az ingoványos terepen is. Ezen az úton most újabb jelentős ponthoz érkeztünk, ahol én tűzöm ki először a zászlót. Hiszen „Csak akkor születtek nagy dolgok / Ha bátrak voltak, akik mertek / S ha százszor tudtak bátrak lenni / Százszor bátrak és viharvertek”.

PRUSINSZKI ISTVÁN

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kategóriák: UFO

ÁLHÍREKTŐL A TUDOMÁNYIG AZ UFÓKUTATÁSBAN

2017, szeptember 2 - 15:55

Hosszú idő telt el azóta, hogy – Különvélemény címmel – utoljára írtam blogbejegyzést az Idegen Zónára. Pedig az elmúlt több mint egy év korántsem telt eseménytelenül az általam megálmodott Meridián Csoport számára, miközben újabb régi vágyamat váltottam valóra: sikeresen megvédtem az álhírekkel, alternatív elméletekkel és ufókutatással foglalkozó egyetemi diplomamunkámat.

20170902_illusztracio.jpg

Hosszú és rögös út vezetett első – 16 éves koromban írt – „ufós” cikkem publikálásától az idén elkészített egyetemi szakdolgozatomig. Az elmúlt közel két évtizedben több száz újságcikkem és tanulmányom jelent meg ufótémával foglalkozó magazinokban. Régebbi írásaimat utánközlésekben, az eredeti források jelölésével sorra megjelentettem az Idegen Zóna virtuális hasábjain is. Másfél évtizedig aktívan részt vettem a hazai ufós élet bizonyos szegmenseiben: gyakran és szívesen mentem különböző konferenciákra, baráti találkozókra, klubprogramokra és előadásokra. Magam is rendszeresen tettem eleget interjúfelkéréseknek és vállaltam médiaszerepléseket, s minden alkalommal próbáltam védeni a „mundér becsületét” a témát profitorientált érdekekből lejáratni szándékozó televíziós showműsorokban, bulváros riportműsorokban és reggeli beszélgetős adásokban. Tizenöt év alatt számos előadást tartottam fővárosi és vidéki ufós rendezvényeken, kongresszusokon és fesztiválokon is.

Több mint húsz éve magánemberként és újságíróként egyaránt „tűzközelből” figyelem a rendszerváltás óta „szervezett” magyar ufókutatást, amely meglátásom szerint negyed évszázad alatt tapodtat nem mozdult előre. Szépen lassan elegem is lett az intézményesített népbutítást zászlajára tűző, egoista személyeskedésekkel mételyezett, kompromisszumokra és fejlődésre képtelen ufós közösségből – és egyre inkább éreztem: az ufókutatást teljesen más alapokra kell helyezni ahhoz, hogy valóban külön lehessen választani az ocsút a búzától.

Sokáig és sokféleképpen kerestem az utam, amely kezdetben igencsak göröngyös volt, időnként macskaköves, olykor sima aszfaltréteggel borított, máskor a dágvány miatt szinte járhatatlan. Már majdnem teljesen elbizonytalanodtam, amikor a legnagyobb mocsárban találtam egy különös útelágazást. A völgybe vezető aszfaltutat nemrég újíthatták fel, kényelmesen vezetett tovább, ápolt fasor övezte egészen a horizontig. A másik út, a Meridián-ösvénynek nevezett kaptató a turisták rémálma lehetett volna: rettenetes szintkülönbséggel indult neki a hegynek, majd balra, jobbra kacskaringózott a meredek sziklafal mentén, s végül elveszett a sűrű bozótosban.

Bevallom, ennél az elágazásnál nem keveset időztem. De amikor eszembe ötlött a Mátrixból a kék és a piros kapszula, és felvillant egy szatirikus rajz a megnyugtató hazugság és a kényelmetlen igazság közötti különbségről – azonnal sikerült döntenem.

Ahhoz, hogy valóban új alapokra lehessen helyezni az ufókutatást, először is a tudomány kritériumrendszerének megfelelő alapművet kell letenni az asztalra. Ez a – hosszú távú célok irányába tartó – meggyőződés és lelkesedés vezetett az ELTE BTK informatikus könyvtáros hallgatójaként írt szakdolgozatom elkészítéséhez. Az „Információk hitelességének mérlegelése hagyományos könyvtári és hálózati környezetben” címmel írt diplomamunkámat – sikeres védését követően – három részletben közlöm privát blogomon.

Az első rész az információ fogalmáról és az internetes információkeresésről, a hitelesség és a megbízhatóság kritériumairól, a világhálón és a közösségi oldalakon terjedő valótlan információkról, az álhírek megosztásának motivációiról és az álhírek terjedése ellen tett nemzetközi lépésekről szól, kiemelve a könyvtárosok és az információs szakemberek hatását a kritikus információfogyasztásra. A második részben az alternatív elméleteken belül az ufológiát vettem górcső alá, és a rejtélyes égi jelenségekkel, intelligens földönkívüli civilizációkkal kapcsolatos információk hitelességének szempontjait vizsgáltam. E témakörben releváns hír- és információforrások megbízhatóságára és megítélésére vonatkozóan anonim kérdőíves kutatást végeztem ufótémával foglalkozó, magyar nyelvű Facebook-csoportok tagjai között, s külön kérdőívet és fejezetet szenteltem az alternatív elméletekkel foglalkozó művek könyvtári besorolásának. A harmadik részhez a könyvtár- és információtudomány, valamint az űrkutatás és a csillagászat területén elismert szakemberekkel és a témával szakmailag kapcsolatban álló vagy hobbiszinten komolyan foglalkozó, véleményformáló személyiségekkel készítettem interjúkat. Az ufókérdés tudományos megítélését még soha senki nem vizsgálta ilyen speciális – könyvtár-, információ- és kommunikációtudományi – megközelítésből.

Továbbra is meggyőződésem, hogy érdemes követni a Meridián Csoport által kijelölt utat, amely komoly alternatívaként szolgálhat mindazoknak, akik hozzánk hasonlóan csalódtak a nézeteltérésekkel, hazugságokkal, ármánykodásokkal telített „régi ufós” közösségben, az áltudományt népszerűsítő „veteránokban”.

Fel kell végre nőni a mesék világából, hiszen nem a messziről bűzlő maszlagra vagyunk kíváncsiak, hanem a valódi igazságra.

Szakdolgozatom készítése és értékelése erősített meg a legjobban abban, hogy érdemes elhagyni a járt utat a járatlanért, magabiztosan lépdelni az ingoványos terepen is. Ezen az úton most újabb jelentős ponthoz érkeztünk, ahol én tűzöm ki először a zászlót. Hiszen „Csak akkor születtek nagy dolgok / Ha bátrak voltak, akik mertek / S ha százszor tudtak bátrak lenni / Százszor bátrak és viharvertek”.

PRUSINSZKI ISTVÁN

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kategóriák: UFO

KÉRDŐÍV AZ INFORMÁCIÓK HITELESSÉGÉNEK MÉRLEGELÉSÉHEZ

2017, március 5 - 18:48

KEDVES OLVASÓINK!

Az Idegen Zóna szerkesztőjeként szeretném a segítségeteket kérni. Idén fejezem be tanulmányaimat az ELTE BTK informatikus könyvtáros szakos hallgatójaként, és készülő szakdolgozatom az ufótémához is szorosan kapcsolódik. Erre a linkre kattintva egy rövid kérdőív kitöltésével most Ti is hozzájárulhattok, hogy minél tisztább, objektívebb képet kapjunk a rejtélyes égi jelenségekkel és intelligens földönkívüli civilizációkkal kapcsolatos hírek, információk valóságtartalmáról. Örömmel töltene el, ha minél többen kitöltenétek, és a téma iránt érdeklődő ismerőseitek figyelmébe is ajánlanátok a kérdőívet!

Köszönettel: Prusinszki István

20170305_illusztracio.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kategóriák: UFO

M-KAPCSOLAT – ÉGBŐL SZÁLLVA, FÖLDRE ÉRVE

2016, szeptember 10 - 18:35

Te is láttál már ufót? Esetleg közelebbi kapcsolatba is kerültél idegen lényekkel? Részese voltál megmagyarázhatatlan eseményeknek? Furcsa álmok gyötörnek? Szeretnéd megosztani a sorstársaiddal ezeket az élményeket, és Te is keresed az összefüggéseket? Akkor Téged is szeretettel várunk a Meridián Csoport következő kötetlen baráti találkozójára!

20160924_elozetes_plakat.jpg

Mi mindig nyíltan beszélünk személyes tapasztalatainkról, és nyitottak vagyunk arra, hogy meghallgassunk Téged is! Gyere el Te is, beszélgessünk a Meridián Csoport új törzshelyén egy ital vagy egy vacsora mellett!

Időpont: 2016. szeptember 24., szombat 17–21 óráig
Helyszín: Gulliver Étterem, 1191 Budapest, Üllői út 208.
Térkép: https://goo.gl/maps/DvrMNb8PZH52
Megközelíthető: a 3-as metró Határ úti megállójától az 50-es villamossal két megálló, a Lehel utcánál kell leszállni
Az étterem honlapja: http://www.gulliveretterem.hu/
Gyere el, várunk, és megtudhatod, milyen mély a nyúl ürege!
Bővebb információ itt található az eseményről, amelyhez csatlakozási szándékodat is jelezheted.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kategóriák: UFO

TÖLTŐDJÜNK EGYÜTT! – MERIDIÁN-TÚRA A PILISBEN

2016, augusztus 11 - 17:24

Gyertek velünk egy nyár végi Meridián-kirándulásra, töltődjünk fel együtt a Pilis energiáival! Hagyományteremtő túraprogramunk következő lépcsője a csodálatos panorámát nyújtó Pilis-tető, közben – többek között – érintjük a híres Pilisszántói-kőfülkét, és megcsodáljuk a pilisi „piramisokat” is!

meridian_pilisi_tura_plakat.jpg

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kategóriák: UFO

II. MERIDIÁN PIKNIK A NÉPLIGETBEN

2016, július 15 - 18:35

2016. július 23-án, szombaton ismét megrendezzük az immár hagyományos Meridián pikniket a Népligetben. Röviden beszámolunk majd a Meridián Csoport elmúlt egy évéről, rendezvényeinkről, az erdélyi Izsáky-expedícióról és a Kakastaréjnál történt sikeres ufólehívásról is.

ufos_piknik_plakat.jpg

Mi mindig nyíltan beszélünk személyes tapasztalatainkról, és nyitottak vagyunk arra, hogy meghallgassunk Téged is! Te is láttál már ufót? Esetleg közelebbi kapcsolatba is kerültél idegen lényekkel? Részese voltál megmagyarázhatatlan eseményeknek? Furcsa álmok gyötörnek? Szeretnéd megosztani a sorstársaiddal ezeket az élményeket, és Te is keresed az összefüggéseket? Akkor Téged is szeretettel várunk a Meridián Csoport piknikén, amely természetesen ezúttal is ingyenes. Ne felejtsd otthon a kockás plédet és a piknikkosarat!

Találkozunk július 23-án, szombaton 15 órakor a Planetárium előtt, ahonnan együtt átmegyünk a megszokott helyszínre. Szeretettel várunk! Bővebb információ itt található az eseményről, amelyhez csatlakozási szándékodat is jelezheted.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kategóriák: UFO

KÜLÖNVÉLEMÉNY

2016, június 18 - 22:35

Rendkívül vegyes reakciókat, heves indulatokat váltott ki az Idegen Zóna társoldala, a Gondolatok az égbolt alól blog bejegyzése – amely egyébként olvasottsági rekordot döntött – a Kakastaréjon történt ufólehívásról. Szerencsére sokkal többen örültek az expedíció sikerének, mint ahányan rosszindulatú megjegyzésekkel illettek minket mérhetetlen irigységükben és bosszúságukban.

20160618_illusztracio.jpg

Ígéretünk szerint az egész eset kivizsgálásáról és az expedícióról hamarosan megjelenő, sok fényképpel illusztrált könyvünkben olvashattok, előadássorozatunkon pedig helyszíni videofelvételeket és hanganyagokat is mutatunk majd. Az ominózus posztot – tőlünk függetlenül – több ufós csoportban is megosztották, így érdekes következtetéseket vonhattunk le a beérkező véleményekről. Megdöbbentő volt olvasni azokat a – szokás szerint nyelvtani és helyesírási hibáktól hemzsegő – kommenteket, amelyek szerint „anyagi haszonszerzés” motivál minket abban, hogy könyvet írjunk a többéves kutatás és oknyomozás eredményeiről. Az egyik „régi ufós”– aki maga is több könyvet írt, és rendszeresen tart előadásokat – egyenesen „megélhetési sarlatánoknak” nevezett minket. Ez a kijelentés egyenesen döbbenetes annak fényében, hogy – saját szervezésű – eddigi előadásaink, programjaink kivétel nélkül ingyenesek voltak, a szervezési költségeket magánszemélyként álljuk, és belépődíjat – egyes ufóklubokkal ellentétben – továbbra sem fogunk kérni senkitől a Meridián Csoport rendezvényein.

Az erdélyi expedíció előkészítésére, megszervezésére és lebonyolítására összességében több mint 500 ezer forintot költöttünk, tehát legalább félmillió forintos bevétel jelentene nullszaldót – s akkor még nem esett szó a már eddig is több száz órányi munka „forintosításáról”, amely még minimálbérrel számolva is újabb félmillió forint. Tényleges nyereséget tehát csak egymillió forint (!) feletti bevétel – magyarán nemzetközi bestseller – jelenthet. Az önbizalomhiányról tanúskodó, összecsapott könyveiket csak alig néhány száz példányban, saját költségen vagy kétes hírű kiadókkal, hozzá nem értő szerkesztőkkel, gyatra nyomdai kivitelben megjelentető – s még így is gyakran ingyen osztogató – szerzőkkel ellentétben mi el is fogjuk érni a célunkat. Ehhez azonban olyan szakmai hozzáértés és egymás közötti bizalom szükséges, amely rendkívül távol áll a széthúzáson és félelmen alapuló, bulvárosodó „hagyományos ufókutatástól”.

Nem véletlenül döntöttem úgy, hogy a továbbiakban nem kívánok publikálni az Ufómagazinban, többet nem adom a nevemet a vitatott tartalmakat terjesztő laphoz. Nem véletlenül döntöttünk úgy, hogy az általunk alapított Magyar Ufókutatási Klub – amely eddig is a Meridián Csoport égisze alá tartozott – a továbbiakban kibővített tematikával működik tovább a Facebookon. A többi „ufós” csoporttal ellentétben mi továbbra sem kívánunk foglalkozni „lerágott csontokkal”, álhíroldalakról származó információkkal, konkrétumokat nem tartalmazó személyes beszámolókkal, szerzői jogokat sértő cikkekkel, továbbá idegen nyelvű anyagokkal sem. Szintén helyes döntésnek bizonyult, hogy az elmúlt hónapokban az Idegen Zóna is profilváltáson esett át, és az ufókérdés mellett egyre nagyobb szerepet szánunk a komolyabb, tudományosabb űrkutatási témáknak, érdekességeknek.

Meggyőződésem – amit szerencsére az olvasói visszajelzések is igazolnak –, hogy érdemes követni az általunk kijelölt utat, amely követendő például szolgálhat mindazoknak, akik hozzánk hasonlóan csalódtak a nézeteltérésekkel, hazugságokkal, ármánykodásokkal telített „régi ufós” közösségben. Talán úgy is fogalmazhatnánk, hogy felnőttek a mesék világából, és nem a messziről bűzlő maszlagra kíváncsiak, hanem a valódi igazságra. S hogy valóban jó úton haladunk, mi sem bizonyítja jobban, mint egy alaposan megszervezett, megfelelően előkészített expedíció sikere, és a számos biztató, pozitív visszajelzés, amelyek mellett eltörpülnek irigyeink cinikus, szánalmas kommentjei. A Meridián Csoport még soha nem volt olyan erős, mint most – és ez még mindig csak a kezdet.

PRUSINSZKI ISTVÁN

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kategóriák: UFO

KÜLÖNVÉLEMÉNY

2016, június 18 - 22:35

Rendkívül vegyes reakciókat, heves indulatokat váltott ki az Idegen Zóna társoldala, a Gondolatok az égbolt alól blog bejegyzése – amely egyébként olvasottsági rekordot döntött – a Kakastaréjon történt ufólehívásról. Szerencsére sokkal többen örültek az expedíció sikerének, mint ahányan rosszindulatú megjegyzésekkel illettek minket mérhetetlen irigységükben és bosszúságukban.

20160618_illusztracio.jpg

Ígéretünk szerint az egész eset kivizsgálásáról és az expedícióról hamarosan megjelenő, sok fényképpel illusztrált könyvünkben olvashattok, előadássorozatunkon pedig helyszíni videofelvételeket és hanganyagokat is mutatunk majd. Az ominózus posztot – tőlünk függetlenül – több ufós csoportban is megosztották, így érdekes következtetéseket vonhattunk le a beérkező véleményekről. Megdöbbentő volt olvasni azokat a – szokás szerint nyelvtani és helyesírási hibáktól hemzsegő – kommenteket, amelyek szerint „anyagi haszonszerzés” motivál minket abban, hogy könyvet írjunk a többéves kutatás és oknyomozás eredményeiről. Az egyik „régi ufós”– aki maga is több könyvet írt, és rendszeresen tart előadásokat – egyenesen „megélhetési sarlatánoknak” nevezett minket. Ez a kijelentés egyenesen döbbenetes annak fényében, hogy – saját szervezésű – eddigi előadásaink, programjaink kivétel nélkül ingyenesek voltak, a szervezési költségeket magánszemélyként álljuk, és belépődíjat – egyes ufóklubokkal ellentétben – továbbra sem fogunk kérni senkitől a Meridián Csoport rendezvényein.

Az erdélyi expedíció előkészítésére, megszervezésére és lebonyolítására összességében több mint 500 ezer forintot költöttünk, tehát legalább félmillió forintos bevétel jelentene nullszaldót – s akkor még nem esett szó a már eddig is több száz órányi munka „forintosításáról”, amely még minimálbérrel számolva is újabb félmillió forint. Tényleges nyereséget tehát csak egymillió forint (!) feletti bevétel – magyarán nemzetközi bestseller – jelenthet. Az önbizalomhiányról tanúskodó, összecsapott könyveiket csak alig néhány száz példányban, saját költségen vagy kétes hírű kiadókkal, hozzá nem értő szerkesztőkkel, gyatra nyomdai kivitelben megjelentető – s még így is gyakran ingyen osztogató – szerzőkkel ellentétben mi el is fogjuk érni a célunkat. Ehhez azonban olyan szakmai hozzáértés és egymás közötti bizalom szükséges, amely rendkívül távol áll a széthúzáson és félelmen alapuló, bulvárosodó „hagyományos ufókutatástól”.

Nem véletlenül döntöttem úgy, hogy a továbbiakban nem kívánok publikálni az Ufómagazinban, többet nem adom a nevemet a vitatott tartalmakat terjesztő laphoz. Nem véletlenül döntöttünk úgy, hogy az általunk alapított Magyar Ufókutatási Klub – amely eddig is a Meridián Csoport égisze alá tartozott – a továbbiakban Meridián Csoport néven, kibővített tematikával működik tovább a Facebookon. A többi „ufós” csoporttal ellentétben mi továbbra sem kívánunk foglalkozni „lerágott csontokkal”, álhíroldalakról származó információkkal, konkrétumokat nem tartalmazó személyes beszámolókkal, szerzői jogokat sértő cikkekkel, továbbá idegen nyelvű anyagokkal sem. Szintén helyes döntésnek bizonyult, hogy az elmúlt hónapokban az Idegen Zóna is profilváltáson esett át, és az ufókérdés mellett egyre nagyobb szerepet szánunk a komolyabb, tudományosabb űrkutatási témáknak, érdekességeknek.

Meggyőződésem – amit szerencsére az olvasói visszajelzések is igazolnak –, hogy érdemes követni az általunk kijelölt utat, amely követendő például szolgálhat mindazoknak, akik hozzánk hasonlóan csalódtak a nézeteltérésekkel, hazugságokkal, ármánykodásokkal telített „régi ufós” közösségben. Talán úgy is fogalmazhatnánk, hogy felnőttek a mesék világából, és nem a messziről bűzlő maszlagra kíváncsiak, hanem a valódi igazságra. S hogy valóban jó úton haladunk, mi sem bizonyítja jobban, mint egy alaposan megszervezett, megfelelően előkészített expedíció sikere, és a számos biztató, pozitív visszajelzés, amelyek mellett eltörpülnek irigyeink cinikus, szánalmas kommentjei. A Meridián Csoport még soha nem volt olyan erős, mint most – és ez még mindig csak a kezdet.

PRUSINSZKI ISTVÁN

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kategóriák: UFO

REJTÉLYEK A FAJDAS-HEGYEN

2016, április 30 - 18:48

Az Ufómagazin 2015. májusi számában Ufórejtély a Bakonyban címmel a Várpalota közelében 1992. január 3-án történt különös eseménysorozat utáni nyomozás eredményeit foglaltam össze. Azóta több olvasói visszajelzést és beszámolót is kaptam a környéken tapasztalt rejtélyes jelenségekkel kapcsolatban, amelyekre – az ominózus tűzesethez hasonlóan – a mai napig nem született megnyugtató magyarázat.

20150703_illusztracio_1.jpg

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kategóriák: UFO

REJTÉLYEK A FAJDAS-HEGYEN

2016, április 30 - 18:48

Az Ufómagazin 2015. májusi számában Ufórejtély a Bakonyban címmel a Várpalota közelében 1992. január 3-án történt különös eseménysorozat utáni nyomozás eredményeit foglaltam össze. Azóta több olvasói visszajelzést és beszámolót is kaptam a környéken tapasztalt rejtélyes jelenségekkel kapcsolatban, amelyekre – az ominózus tűzesethez hasonlóan – a mai napig nem született megnyugtató magyarázat.

20150703_illusztracio_1.jpg

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kategóriák: UFO

A TUDOMÁNY HATÁRTERÜLETEIN

2016, április 16 - 19:45

Az elmúlt másfél évtizedben több mint húsz hazai és külföldi ufókutató, illetve szervezet részesült Pax Galacticana – In Memoriam Colman von Keviczky Díjban, amelynek átadására hagyományosan az Ufómagazin és az Ufószövetség által rendezett exopolitikai konferenciákon kerül sor. Az ICUFON nemzetközi szervezet egykori vezetőjének emlékét őrző elismerést azoknak ítélik oda, akik kiemelkedő jelentőségű munkát végeznek a hazai és nemzetközi ufókutatás, a környezetbarát energia kutatása, a parapszichológia, a megmagyarázatlan jelenségek feltárása, valamint Keviczky Kálmán emlékének ápolása terén. Sorozatunkban a Pax Galacticana-díjjal elismert ufókutatók, magánszemélyek és klubok szakmai munkáját, tevékenységét mutatjuk be.

20160416_illusztracio_5.jpg

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kategóriák: UFO

AZ UFÓKUTATÁS CSILLAGÖSVÉNYÉN

2016, április 15 - 19:48

Az elmúlt másfél évtizedben több mint húsz hazai és külföldi ufókutató, illetve szervezet részesült Pax Galacticana – In Memoriam Colman von Keviczky Díjban, amelynek átadására hagyományosan az Ufómagazin és az Ufószövetség által rendezett exopolitikai konferenciákon kerül sor. Az ICUFON nemzetközi szervezet egykori vezetőjének emlékét őrző elismerést azoknak ítélik oda, akik kiemelkedő jelentőségű munkát végeznek a hazai és nemzetközi ufókutatás, a környezetbarát energia kutatása, a parapszichológia, a megmagyarázatlan jelenségek feltárása, valamint Keviczky Kálmán emlékének ápolása terén. Sorozatunkban a Pax Galacticana-díjjal elismert ufókutatók, magánszemélyek és klubok szakmai munkáját, tevékenységét mutatjuk be.

20160415_illusztracio_1.JPG

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kategóriák: UFO

FEKETE HELIKOPTEREK

2016, április 5 - 16:35

Az elmúlt évtizedekben több száz alkalommal fordult elő, hogy az égen repülő azonosítatlan tárgyak megjelenése előtt, közben vagy után titokzatos, jelzés nélküli fekete helikopterek emelkedtek a magasba, amelyek üldözni kezdték az ufókat. Számos ismert mérnök, kutató és újságíró próbált már kielégítő magyarázattal szolgálni a helikopterek és az ufók közötti – meglehetősen értelmetlennek és fenyegetőnek tűnő – kapcsolatra, eddig azonban egy elméletet sem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani.

20160405_illusztracio_1.jpg

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kategóriák: UFO

FEKETE HELIKOPTEREK

2016, április 5 - 16:35

Az elmúlt évtizedekben több száz alkalommal fordult elő, hogy az égen repülő azonosítatlan tárgyak megjelenése előtt, közben vagy után titokzatos, jelzés nélküli fekete helikopterek emelkedtek a magasba, amelyek üldözni kezdték az ufókat. Számos ismert mérnök, kutató és újságíró próbált már kielégítő magyarázattal szolgálni a helikopterek és az ufók közötti – meglehetősen értelmetlennek és fenyegetőnek tűnő – kapcsolatra, eddig azonban egy elméletet sem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani.

20160405_illusztracio_1.jpg

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kategóriák: UFO

M-AKTÁK – JELEK ÉS ÜZENETEK

2016, március 27 - 15:24

Érdekel az emberiség eredete, az idegen civilizációk, a tudatkutatás, a paleoasztronautika és a spiritualitás? Akkor itt a helyed! Szeretettel várunk Téged is a Meridián Csoport szabadegyetemére, ahol megismerkedhetsz velünk, és bepillantást nyerhetsz az M-aktákba!

meridian_szabadegyetem_plakat_20160409.jpg

Időpont: 2016. április 9., szombat 11–17 óráig

Előadók:
Balogh Anita – Áldás vagy átok?
Hajósi Péter – Kozmikus utazók spirituális hagyatéka
Prusinszki István – Hitetlenek és hiszékenyek kora
Perlaki Zsuzsanna Éva – Izsáky László aranylemezei

Mint minden találkozónkon, ezúttal is mesélünk majd személyes élményeinkről, tapasztalatainkról. Kérdéseket tehetsz fel, és kötetlenül beszélgethetünk egymással. A rendezvény végén hivatalosan is csatlakozhatsz a Meridián Csoport Baráti Társasághoz.

Helyszín: Öreghalász Étterem
1042 Budapest, Árpád út 20-22.

Térkép: https://goo.gl/HWafC9
Megközelíthető a 3-as metró Újpest-Városkapu megállójától, valamint a 104-es, 104A, 196-os és 204-es busszal

A rendezvény ingyenes, az étterem kérése egy ebéd elfogyasztása.
Az étterem honlapja: http://www.oreg-halasz.hu/ 

Csatlakozz az eseményhez, és járulj hozzá rendezvényünk sikeréhez egy megosztással!
Gyere el, és hozd el a barátaidat is!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kategóriák: UFO

UFÓKONGRESSZUS ÚJPESTEN

2016, március 18 - 14:25

ufokongresszus_20160402.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kategóriák: UFO

TÁVOLI VILÁGOK KUTATÓI

2016, március 15 - 10:58

Földi és űrteleszkópok garmadája kémleli már az égboltot idegen csillagok körül keringő bolygók után kutatva. Az exobolygók „szent Grálját” egy Földhöz hasonló tömegű, oxigénben gazdag légkörrel rendelkező planéta jelentené. E cél elérésére talán már nem kell sokat várni, hiszen a Naprendszeren túli égitestekkel foglalkozó exobolygó-kutatás hónapról hónapra szenzációs eredményekkel kápráztatja el a világot.

20160315_illusztracio_1.jpg

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kategóriák: UFO

TÁVOLI VILÁGOK KUTATÓI

2016, március 15 - 10:58

Földi és űrteleszkópok garmadája kémleli már az égboltot idegen csillagok körül keringő bolygók után kutatva. Az exobolygók „szent Grálját” egy Földhöz hasonló tömegű, oxigénben gazdag légkörrel rendelkező planéta jelentené. E cél elérésére talán már nem kell sokat várni, hiszen a Naprendszeren túli égitestekkel foglalkozó exobolygó-kutatás hónapról hónapra szenzációs eredményekkel kápráztatja el a világot.

20160315_illusztracio_1.jpg

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kategóriák: UFO

M-KAPCSOLAT – ÉGBŐL SZÁLLVA, FÖLDRE ÉRVE

2016, március 8 - 15:20

Te is láttál már ufót? Esetleg közelebbi kapcsolatba is kerültél idegen lényekkel? Részese voltál megmagyarázhatatlan eseményeknek? Furcsa „álmok” gyötörnek? Szeretnéd megosztani a sorstársaiddal ezeket az élményeket, és Te is keresed az összefüggéseket? Akkor Téged is szeretettel várunk a Meridián Csoport következő kötetlen baráti találkozójára!

20160324_elozetes_plakat.jpg

Mi mindig nyíltan beszélünk személyes tapasztalatainkról, és nyitottak vagyunk arra, hogy meghallgassunk Téged is! Gyere el Te is, beszélgessünk a Meridián Csoport törzshelyén egy ital vagy egy vacsora mellett! Ébresztő! Ez az a jel, amire vártál!

Időpont: 2016. március 24., csütörtök 17–21 óráig

Helyszín: Öreghalász Étterem
1042 Budapest, Árpád út 20-22.
Térkép: https://goo.gl/HWafC9
Megközelíthető a 3-as metró Újpest-Városkapu megállójától, valamint a 104-es, 104A, 196-os és 204-es busszal

Az étterem honlapja: http://www.oreg-halasz.hu/

Gyere el, várunk, és megtudhatod, milyen mély a nyúl ürege!

Csatlakozz az eseményhez, és járulj hozzá rendezvényünk sikeréhez egy megosztással!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kategóriák: UFO

Oldalak