A fekete lyukról készült első fotó után újabb jelentős eredményről számoltak be csillagászok

Kategória: 

Az Eseményhorizont Távcső (EHT) képességeit mutatja, hogy általa sikerült bemutatni az első felvételt egy fekete lyukról. De a berendezés nem csak erre jó.

Az Eseményhorizont Távcső (Event Horizon Telescope, EHT) rendszer segítségével kutatók soha nem látott szögfelbontással készítettek képeket a nagyon távoli, J1924-2914 jelű blazárról, így a különös objektum szerkezetének eddig ismeretlen részleteit is sikerült megfigyelni – áll az EHT oldalán megjelent közleményben.

Az Eseményhorizont Távcső egy rádiótávcsövekből álló globális hálózat. Ennek segítségével vált elkészíthetővé az emberiség első fotója egy fekete lyukról. Az az objektum a Szűz csillagképben lévő Messier 87-es óriásgalaxis közepén helyezkedik el, nagyjából 55 millió fényévnyire a Földtől. A tömege 6,5 milliárdszor akkora, mint a Napé.

Az EHT-t persze nem csak ide irányítva működtetik, hiszen másfajta munkára is alkalmas – mint azt a mostani eredmény is igazolja. A szóban forgó objektum, a blazár egy olyan aktív, és egyben nagyon fényes galaxismagot jelent, amiben szupermasszív fekete lyuk található. A rádiótávcsövek előnye, hogy ezeket akár több milliárd fényév távolságból is megfigyelhetik a kutatók.

A most megosztott képen az objektum magjából távozó, töltött részecskékből álló plazmanyaláb (jet) látható. A megfigyeléshez a szakértőknek több eszközt összehangolva kellett dolgozniuk, de a befektetett idő és energia nagyon is megérte – ezzel ugyanis sikerült láthatóvá tenni az objektum körül zajló (a többi közt mágneses) folyamatokat.

A csillagászok úgy vélik, hogy az eredmények további megfigyelésekhez is felhasználhatók.

Forrás: 
HVG