Bekapcsolták az új távcsövet, élőben nézhetik a tudósok a kozmikus katasztrófákat

Kategória: 

Csupán egy-két napon át látható, ha két neutroncsillag összeütközik, egy új teleszkóppal viszont valós időben lehet megfigyelni az eseményt.

A csillagászok először észlelhetik, ha két neutroncsillag összeütközik – számolt be róla a BBC. Mindezt egy nagyteljesítményű távcső, a Gravitational Wave Optical Transient Observer (GOTO) segítségével tudják majd megtenni.

A neutroncsillagok ütközése kulcsfontosságú az univerzum megértésében. A tudósok azt feltételezik, hogy az ilyen események évmilliárdokkal ezelőtt olyan nehézfémeket hoztak létre, amelyek a Naphoz hasonló csillagok, illetve a Földhöz hasonló bolygók keletkezésében játszottak szerepet.

Mivel a becsapódás fénye csupán néhány napig látható, ezért a csillagászoknak gyorsnak kell lenniük, hogy detektálni tudják ezeket. Először 2017-ben sikerült megfigyelniük egy ilyen eseményt, de ez nagyrészt a szerencsének volt köszönhető.

A neutroncsillagok olyan sűrűek, hogy egyetlen teáskanálnyi anyag négymilliárd tonnát nyom. A szakemberek a GOTO-val nemcsak az ütközést detektálhatják, de azt is megnézhetik, mi van a csillag „belsejében”.

Amikor két ilyen csillag összeolvad, a fényük felragyog, a világegyetemben pedig gravitációs hullámot hoznak létre. Ez mindent megmozgat a világegyetemben, még a bennünket alkotó atomokat is. Amikor a hullámot észlelik a Földön, a távcsővel azonnal keresni kezdik a forrást.

A rendszer először felvételt készít az égboltról, majd eltávolít róla minden olyan fényforrást, ami az előző éjszaka is rajta volt. A különbség megmutathatja, hol van a két neutroncsillag. A feladat általában napokat vagy heteket vehet igénybe, most azonban néhány órán, de akár perceken belül is meglehet az eredmény.

Ha megtalálták a forrást, más, sokkal erősebb teleszkópokkal is vizsgálni kezdik az eseményt, hogy tanulmányozni tudják. A szakemberek azt remélik, ezzel többet megtudhatunk majd arról, hogyan épül fel a világegyetem.

Forrás: 
HVG