Aszteroida-eltérítő misszióba kezd a NASA

Kategória: 

November 24-én, magyar idő szerint 19:20-kor indíthatják el a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról a Double Asteroid Redirection Test (DART) űrszondát – írja a Space.com. A NASA élőben fogja közvetíteni az esemény YouTube-csatornáján, a kapcsolódó oldalon történő regisztrációval pedig virtuálisan részt is lehet venni a felbocsátáson.

A DART feladata az, hogy becsapódva megváltoztassa egy égitest mozgását. Ez lesz az első ilyen típusú küldetés a történelemben.

Az űreszköz a tervek szerint 2022 őszén fogja elérni a Dimorphost, a Didymos nevű aszteroida körül keringő kváziholdat. A becsapódást a földi távcsövekkel is elemezhetik majd, az Európai Űrügynökség Hera űrszondája pedig 2026-ban a Didymost felkeresve további adatokat gyűjthet az eseményről.

A NASA és partnerei folyamatosan keresik azokat az objektumokat, amelyek tényleges fenyegetést jelentenek a Földre. Bár egyelőre nem azonosítottak ilyen égitestet, nem árt felkészülni a védekezésre, egyelőre ugyanis nincs biztos módszerünk a veszély elkerülésére.

Forrás: 
24.hu