Nem volt zökkenőmentes a NASA Mars-helikopterének hatodik útja

Kategória: 

Időzítési navigációs hiba miatt nehezen volt kormányozható, ide-oda billegett a NASA Mars-helikoptere hatodik útján.

Az Ingeniuty nevű minihelikopter irányításával ez volt az első nagyobb probléma azóta, hogy múlt hónapban megkezdte repüléseit a Marson. A kicsiny járművet sikerült biztonságban talajra tenni. A hiba kijavításán több napot dolgoztak a szakemberek - közölte a NASA bolygókutató központja, a Jet Propulsion Laboratory.

A bajok egy perccel a helikopter múlt szombati felszállása után keletkeztek, amikor már 10 méter magasban volt.

A FEDÉLZETI KAMERA NEM REGISZTRÁLTA A NAVIGÁCIÓS RENDSZERBEN AZ ÁLTALA RÖGZÍTETT SZÁMOS FELVÉTEL EGYIKÉT, EZÁLTAL KIIKTATTA AZ IDŐZÍTÉSI KAPCSOLÓDÁSI RENDET ÉS MEGZAVARTA A JÁRMŰVET A HELYZETÉT ILLETŐEN.

A helikopter előre és hátra billeget mintegy 20 fokot dőlve, és energiafogyasztási zavarok léptek fel - közölte Havard Grip, a helikopter földi főpilótája. A stabilitás biztosítására beépített biztonsági rendszer működésbe lépett. A helikopter öt méterre a kijelölt leszállási helyétől landolt - tette hozzá.

Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án. A drón április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt 10x10 méteres területen, a Wright Brothers Field névre keresztelt "űrrepülőtéren".

A Perseverance marsjáró feladata olyan kőzetmintákat gyűjteni, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalhatnak a bolygó múltjából. Ezalatt azokra az adatokra és felvételekre fog támaszkodni, amelyeket a helikopter gyűjtött és készített.

Forrás: 
ORIGO