Periodikusan ismétlődő rejtélyes rádiókitöréseket fogtak az űrből

Kategória: 

A gyors rádiókitörések (FRB) már jó ideje foglalkoztatják a csillagászokat. Korábban sikerült is befogni és visszakövetni a Földtől mintegy három milliárd fényévnyi távolságra lévő forrásból észlelt kitöréseket, és néhányról azt is meg tudták állapítani, hogy ismétlődnek, de még mindig nem tudják, hogy pontosan mik is azok. 

Most azonban 500 millió fényévről érkező gyors rádiókitörést érzékeltek, ami előre jósolható mintában ismétlődik. Ez az első olyan alkalom, amikor sikerült a periodikus ismétlődést bebizonyítani, ami talán közelebb vezet ahhoz, hogy végre megoldják a rejtélyt, hogy tulajdonképpen mi is ez az egész jelenség, honnan jön, mi váltja ki, és akkor most ezzel üzennek-e idegen civilizációk, vagy nem? 

A gyors rádiókitörések azért is annyira misztikusak, mert csak néhánynál lehetett megfigyelni ismétlődést, és ezeket sem lehetett előre megjósolni, ezért sokáig azt hitték, hogy az ismétlődés véletlenszerű. 

AZONBAN A MOST BEFOGOTT JELEK ÓRAMŰ PONTOSSÁGGAL 16 NAPONTA ISMÉTLŐDNEK. 

A kanadai kutatók azonban 2018 szeptember és 2019 október között azt figyelték meg, hogy a rádiókitörések 4 napig tartanak, majd 12 napig szünetelnek, ezzel egy összesen 16 napos ciklussá állnak össze, ami folyamatosan ismétlődik. Néhány ciklus nem hozott létre olyan kitöréseket, amiket a kutatók mérni tudtak volna, de amiket sikerült elcsípni, azoknál a 16 napos ciklusok is megfigyelhetőek voltak. A kutatók szerint ez a periodikusság fontos részlet lehet a gyors rádiókitörések megismerésében. Azt mondják, hogy lehetséges, hogy fekete lyukból kiáramló szél vagy árapály jelenség okozza, hogy nem tudták bemérni a kitöréseket. 

Forrás: 
Index