Így néz ki a Föld 100 millió év múlva - látványos videó

Kategória: 

A Föld legkülső része az úgynevezett litoszféra, amely a földkéregből, illetve a földköpeny felső, szilárd részéből áll. A litoszféra tektonikai lemezeknek nevezett darabokra töredezett, ezekből a Földön ma hét nagyot és sok kisebbet ismerünk. E lemezek az asztenoszférában úsznak, emberi mértékkel nagyon lassan, hiszen az asztenoszféra folyóssága a köznapi értelemben folyadéknak tartott anyagokéhoz képest nagyon alacsony.

A lemezek vízszintes irányú mozgásának sebessége tipikusan évi 0,66-8,5 centiméter.

Az egymástól függetlenül mozgó tektonikus lemezek, kontinensek már sok millió éve mozognak, ütköznek egymással és válnak el egymástól.

Úgy 200 millió évvel ezelőtt egyetlen szuperkontinens, a Pangea létezett, amely elkezdett széttöredezni, míg végül létrejött a ma látható állapot. Ez azonban nem egy végső nyugalmi helyzet.

Így néz ki a Föld 100 millió év múlva

SpaceRip YouTube csatorna látványos videót tett közzé arról, hogy mai tudásunk szerint miként vándorolhattak az ősidőkben és mozognak majd a jövőben a kéreglemezek egy nagyjából 700 millió évet átölelő időszak során.

Látható, hogy nem a Pangea volt az első szuperkontinens, de a Pangea előtti időkről jóval kevesebbet tudunk, mint a Pangea széttöredezésének folyamatáról.

Forrás: 
ORIGO