Furcsa, hatalmas gömböket fedeztek fel a Tejútrendszer közepén

Kategória: 

Rádióhullámokat kibocsátó két óriási "gömböt" azonosított a Tejútrendszer közepén egy nemzetközi kutatócsoport.

Az amerikai, brit és dél-afrikai szakembereket tömörítő kutatócsoport a Dél-afrikai Köztársaság déli-délnyugati részén elterülő, félsivatagos Karoo régióban működő MeerKAT rádióteleszkóp segítésével tette a felfedezést. A homokóra alakú képződmény csaknem 1400 fényévnyi hosszúságban nyúlik el, ami azt jelenti, hogy a spirálgalaxis középső régiójában valaha megfigyelt összes többi képződmény eltörpül mellette.

© South African Radio Astronomy Observatory

A csillagászok szerint a jelenség a Tejútrendszer nagyon nagy tömegű fekete lyukánál évmilliókkal ezelőtt bekövetkezett robbanás következménye lehet.

"A galaxisunk közepe viszonylag nyugodtnak mondható, ha összehasonlítjuk olyan más galaxisokkal, amelyek középpontjában nagyon aktív fekete lyuk található"

– mondta Ian Heywood, az Oxfordi Egyetem munkatársa, aki a Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője volt.

Ugyanakkor a Tejútrendszer központi fekete lyuka is képes időről időre rá nem jellemző aktivitást mutatni, ilyenkor felizzik a hatalmas mennyiségű por és gáz elnyelését követően. A szakember szerint lehetséges, hogy egy ilyen "habzsolás" olyan erőteljes kitörést okozott, amely ennek a korábban nem látott képződménynek a kialakulásához vezetett.

 

Forrás: 
HVG