Rengéseket észleltek a Marson

Kategória: 

Gyenge, de világosan észlelhető rengést érzékelt a Marson az Insight amerikai űrszonda francia szeizmométere (SEIS) április 6-án, ez az első marsrengés, amelyet a műszer jelzett – közölte kedden a francia űrkutatási ügynökség, a Cnes.

 

„Elképesztő, hogy végre van jele annak, hogy a Marson létezik szeizmikus aktivitás. Hónapok óta várunk az első marsrengés észlelésére”

– idézi az MTI Philippe Lognonnét, a párizsi Institute de Physique du Globe kutatóját, aki a SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure) nevű szeizmométer atyja.

Világûr, 2019. április 24.Az amerikai Országos Repülésügyi és Ûrkutatási Hivatal, a NASA által 2019. április 23-án közreadott kép a NASA InSight nevû Mars-szondájának hõpajzzsal védett szeizmométerérõl. A francia ûrkutatási ügynökség, a Cnes közleménye szerint április 6-án gyenge, de világosan észlelhetõ rengést érzékelt a Marson az amerikai ûrszonda. A Mars belsejének kutatása céljából május 5-én útjára indított InSight robotgeológus ûrszonda mintegy 485 ezer kilométernyi út megtétele után 2018. november 26-án landolt a vörös bolygón.MTI/AP

A NASA InSight nevû Mars-szondájának hõpajzzsal védett szeizmométere.

Fotó: NASA / MTI / AP

A szeizmométert december 19-én helyezte el a vörös bolygó felszínén az Insight amerikai robotgeológus űrszonda, amely később egy kúpalakú védőpajzsot is elhelyezett a műszerre, hogy óvják a széltől és a nagy hőmérséklet-ingadozástól.

A védőpajzs megakadályozza, hogy a rendkívül érzékeny műszer ide-oda mozogjon a széllökésektől és ezáltal “szennyezett” adatokat gyűjtsön. A szeizmométer teszi lehetővé, hogy a tudósok a Mars belsejébe pillantsanak és tanulmányozhassák az úgynevezett marsrengéseket.

Az eredmények segíthetik a kutatókat abban, hogy megismerjék a Mars és a többi Föld-típusú bolygó keletkezésének körülményeit.

Bruce Banerrdt, a NASA tudományos programvezetője szerint a marrengést a misszió 128. marsi napján észlelte a műszer. Most a tudósokon a sor, hogy megerősítsék, valóban a vörös bolygó belsejéből eredő mozgásról van szó, nem hibás észlelésről.

Forrás: 
24.hu