Elképesztő felvételt adott ki a NASA az óriási felrobbanó meteorról

Kategória: 

Végre mozgóképen is látható az az óriási meteor , amely a Bering-tenger fölött robbant fel tavaly december 18-án. Bár a jelenséget csak márciusban, utólag azonosították, a NASA műszere mindent rögzített, és elég részletesen látható a szokatlan jelenség.

Persze nem egy szokványos digitális kamera észlelte az akciót, hanem a különleges Multi-angle Imaging Spectroradiometer (MISR) nevű sugárzásmérő műszer, amely egyszerre kilenc különböző irányba néz a képalkotó szenzoraival.

A képeken jól látható, ahogy a 115 200 kilométer per órával száguldó kőgolyó szuperforróra hevített levegőt hagy maga után.

fireball-sequence 1024.gif

Fotó: MISR Team / NAS

 

A robbanás 173 kilotonnás ereje a tudósok becslése szerint 10 hirosimai atombombáénak felel meg, de ez csak a harmadik legnagyobb ilyen ismert jelenség: a 2013-as cseljabinszki robbanás ereje 440 kilotonna volt, míg az 1908-as tunguszkai robbanás erejét legalább 3 megatonnásnak tartják.

Ezúttal szerencsére lakatlan terület fölött történt az incidens, 25,6 kilométeres magasságban, ezért senki sem sérült meg.

Forrás: 
Index