Elállt a kutatók szava, mikor kiderült, mi villant fel az égen

Kategória: 

Először sikerülhetett megfigyelni egy fekete lyuk születését. Tavaly nyáron egy titokzatos, fényes objektum ragyogta be az éjszakai égboltot, a kutatók szerint a jelenség valójában egy fekete lyuk vagy neutroncsillag születése lehetett. Az erős fény – ami a Földtől 200 millió fényévre található régióból érkezett – nagy valószínűséggel egy nagyobb csillag maradványa, ami egy fekete lyuk szélén örvénylik.

A váratlanul felbukkanó, majd eltűnő anomáliát a tudósok még júniusban figyelték meg először. Az objektum az AT2018cow nevet kapta. A „cow" vagyis a tehén végződés pusztán a véletlen műve – először az Astronomer's Telegram című weboldalon tették közzé, itt a jelenségek három betűből álló címkét kapnak, és az ábécésorrend alapján a felvillanásnak ez az elnevezés jutott.

Kezdetben a csillagászok nem voltak tisztában vele, pontosan mire is sikerült rátalálni, úgy gondolták, egy csillag szupernóva robbanással lehelte ki a lelkét. Az adatok hosszas elemzése és kombinálása alapján végül a NASA kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy valójában egy csillag kompakt objektummá történő összeomlásának lehettek tanúi.Ez az objektum pedig véleményük szerint két dolog lehet – vagy egy fekete lyuk, vagy egy neutroncsillag.

A felfedezés azért is jelentős, mert hasonló eseményt még nem sikerült élesben megfigyelni, így tanulmányozásával jelentős lépést tehet a tudomány a hasonló égitestek keletkezésének megértése felé.Eddig csak az elméletek mutatták, hogy egy csillag halálával fekete lyukak és neutroncsillagok keletkezhetnek, de születésüket még sosem láthattuk saját szemeinkkel. Soha"– nyilatkozta Raffaella Margutti, a kutatás vezetője, a Northwestern University munkatársa.

FORRÁS: RAFFAELLA MARGUTTI/NORTHWESTERN UNIVERSITY

Belepillantani egy fekete lyuk centrumába

Már a kezdetek kezdetén gyanús volt, hogy a képződmény nem viselkedett hagyományos csillagként – 100-szor fényesebben ragyogott, mint ahogy a szupernóvák szoktak, ráadásul rövid idő alatt fénylett fel, majd tűnt el. Az egész esemény nem tartott 16 napnál tovább.

Azonnal tudtuk, hogy a forrás az inaktivitástól a csúcsfényességig mindössze néhány nap alatt jutott el"– mondta Margutti. Hozzátette: ez rendkívül szokatlan és csillagászati mértékkel mérve viszonylag közeli esemény volt.

A látható hullámhosszokon túl röntgentartományban is megvizsgálták az objektumot, hogy az eltűnése után visszamaradt jeleket is tanulmányozni tudják.

Rendszerint a fiatal fekete lyukak fontos, központi részét az anyag eltakarja a kíváncsi szemek elől,a „tehén" esetében ugyanakkor ez a régió viszonylag tiszta, emiatt pedig a kutatók képesek egyenesen belepillantani a fekete lyuk szívébe.

Forrás: 
ORIGO