Bámulatos fotók az űrszondáról, amelyik leszállt egy aszteroidára

Kategória: 

Megérte a hosszú hónapokig tartó várakozás, mire a Hajabusza–2-nek sikerült elérnie célpontját. Az első képanyagok túlzás nélkül is bámulatosak. Mutatjuk.

Több mint négyévnyi utazást követően a napokban elérte a Ryugu nevű kisbolygót a japán Hajabusza–2 űrszonda, két egysége pedig sikerrel landolt rajta. Az érkezés nem is lehetne teljesebb fotók nélkül, ám azt még talán a japán szakemberek sem remélték, hogy ilyen látványos képanyag jön vissza:

Photo taken by Rover-1B on Sept 21 at ~13:07 JST. It was captured just after separation from the spacecraft. Ryugu's surface is in the lower right. The misty top left region is due to the reflection of sunlight. 1B seems to rotate slowly after separation, minimising image blur. pic.twitter.com/P71gsC9VNI

View image on Twitter
 

This dynamic photo was captured by Rover-1A on September 22 at around 11:44 JST. It was taken on Ryugu's surface during a hop. The left-half is the surface of Ryugu, while the white region on the right is due to sunlight. (Hayabusa2 Project) pic.twitter.com/IQLsFd4gJu

View image on Twitter

A Hajabusza–2 persze nem csak képeket készít a hivatalos nevén 1999 JU3-ról, fontos geológiai munkát is végez, hogy a kutatók minél több információt tudjanak meg a retrográd pályájú, a Naptól és a Földtől ellenkező irányba forgó égitestről. A szonda ennek megfelelően kőzet- és talajmintákat szállít majd haza, de csak egész sokára, 2019 decemberéig az égitesten marad.

Az utazás azért is tartott ilyen sokáig, mert az objektum felszínét kráterek és horpadások borítják, ráadásul folyamatosan mozgásban van. A szondának így nem csak óvatosnak, elég gyorsnak is kellett lennie ahhoz, hogy beérje, felszíni egységei pedig anélkül tudjanak landolni, hogy darabokra törtek volna.

Az expedíció újabb, izgalmasabb napjai október környékén várhatók, az anyahajó akkor még közelebb megy a kisbolygóhoz, hogy egy speciális tartályt a felszínére küldve összeszedje az addig szerzett mintákat. Ehhez előbb egy másik egység segítségével több méter átmérőjű krátert váj majd a Ryugu felszínébe. A Hajabusza–2 visszatérése valamikor 2020-ban várható.

Forrás: 
HVG