Kék homokdűnét találtak a Marson

Kategória: 

Lenyűgöző képet készített a Vörös bolygó kék homokdűnéjéről a NASA Mars Reconnaissance Orboter (MRO) űrszondája. Ezt a szokatlan színt viszont csak azért látjuk ilyennek, mert a Mars körül keringő szonda HiRISE kamerája így rögzítette, egyébként szabad szemmel szürke lenne az egész.

Bármilyen is a színe, az jól látszik, hogy a dűne elüt a környezetétől. Körülötte teljesen hagyományos, félhold alakú dűnék sorakoznak a 236 kilométer széles Lyot-kráter alján. A színkülönbséget dűne eltérő szemcsefinomsága és/vagy különböző összetétele magyarázhatja a NASA kutatói szerint.

blues

A Mars körüli pályára 2006 márciusában ráállított MRO azóta szakadatlanul fényképezi a bolygó felszínét, hogy a kutatók elemezhessék az egykori felszíni vízfolyásokra utaló nyomokat és ideális leszállóhelyeket keressenek a későbbi küldetésekhez. 

Az MRO nélkülözhetetlen része az űrbéli internetnek, rajta keresztül jutnak el a felszínen dolgozó Curiosity és Opportunity űrszondák adatcsomagjai a földi irányítóközpontba.ParaHír Könyvajánló: Nemere István: A kivégzések története

 

Különös könyv, de nem csupán az erős idegzetűeknek íródott. A kultúrtörténeti érdekességek mellett az olvasó rengeteget megtudhat belőle az utóbbi háromezer év halálbüntetési formáiról, a jogról, a törvényekről, a szokásokról.

 

Érdekelne a könyv? << KATT >> 

Forrás: 
Index