Baktériumok tehetik lehetővé, hogy az ember megtelepedjen a Marson

Kategória: 

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem nemzetközi kutatócsoportja felfedezett egy olyan baktériumot, amely alacsony fényviszonyok és rideg körülmények között is képes létezni, és ez a sajátossága elősegítheti az ember jelenlétét a Marson.

 

 

Ez lehet a jövő egyik nagy lehetősége

A Földön több mint 2,5 milliárd éve jelen lévő Chroococcidiopsisnevű cianobaktérium fotoszintézisének folyamata lehet a kulcs az oxigéntermeléshez más bolygókon - vélik a kutatók.

A kietlen fagyos pusztaságokkal pettyezett vörös bolygó meghódítása évtizedek óta mozgatja az asztronautika fantáziáját

FORRÁS: NASA

Miközben a normális baktérium a napfényt használja ahhoz, hogy vízből oxigént termeljen, a Chroococcidiopsis ugyanezt a fotoszintézist képes elvégezni olyan gyenge fényviszonyok között,

mint amilyenek a Marson is uralkodnak.

Emberek a Marson a művész elképzelése szerint

FORRÁS: PAT RAWLINGS / NASA

A kutatócsoportban részt vevő Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósai közölték, remélik, hogy a baktérium működésének megértése segíthet abban, hogy oxigént termeljenek és életszigeteket hozzanak létre más bolygókon.ParaHír Könyvajánló: Stephenie Meyer: A Vegyész

 

Stephenie Meyer a Twilight Saga és A burok óriási nemzetközi sikerei után most egy kemény, de annál elragadóbb főhősnővel tér vissza. Feszesen megírt, váratlan fordulatokban gazdag regényével ismét megmutatja, hogy miért ő ma a világ egyik legnépszerűbb írója.

 

 

Érdekelne a könyv? << KATT >>Nekik köszönhetjük az oxigéndús földi atmoszférát

"Ez tudományos-fantasztikusnak hangzik, de az űrkutatási hivatalok és magánvállalatok szerte a világon megpróbálják ezt a törekvést megvalósítani a nem oly távoli jövőben" - idézte Elmars Krauszt, az ANU kutatóját az egyetem közleménye. "

Cianobaktérium telepek, úgynevezett sztromatolitok az ausztráliai Shark Bay árapály-zónájában

FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

A Föld oxidatív légkörét a cianobaktréiumok hozták létre" - tette hozzá. A cianobaktériumok voltak az első oxigéntermelő fotoszintézist folytató élőlények. A földtörténet során jelentős szerepet töltöttek be a légkör oxigénnel való dúsításában.

Prekambrium végi tájkép. Az előtérben, az ősóceán partján cianobaktériumok által létrehozott telepek, sztromatolitok láthatók

FORRÁS: IMGKID.COM

A Föld eredetileg reduktív légkörét ezek az élőlények alakították át oxidatív légkörré mintegy 2,2-2,5 milliárd évvel ezelőtt.

A nagy túlélők szinte mindent kibírnak

"Amikor a fény alacsony szintű, és amikor csak vörös fény létezik, akkor egy teljesen más képességű fotoszintetikus gépezet kapcsolódik be.

Lehet, hogy a cianobaktériumok a jövő kulcsai a Marson való letelepedéshez

FORRÁS: MARS ONE

Ezek az organizmusok a fotoszintézist elméletileg munkára fogják levegő létrehozására, amelyet az ember belélegezhet a Marson"

- magyarázta a kutató.

A Nemzetközi Űrállomás az ISS-hez csatlakozott Endaveour űrsiklóval. A cianobaktériumok jól érezték magukat az űrbéli viszonyok között is

FORRÁS: NASA

A cianobaktériumok bizonyos fajtáit megtalálták rideg körülmények között, például az Antarktiszon, vagy a Mojave-sivatagban az Egyesült Államokban, és a világűrben lévő Nemzetközi Űrállomás kísérleteit is túlélték.

Forrás: 
MTI