Felébredt a NASA szondája, a Naprendszer végéről küld majd képeket

Kategória: 

Hosszú hónapokig tartó hibernált állapot után végre ismét aktív a New Horizons űrszonda, ami a Naprendszer szélén teljesít szolgálatot.

Miközben az elmúlt időszakban több fontos esemény és egy óriási felfedezés is történt a Mars-kutatásban, a NASA New Horizons űrszondájáról szinte semmit sem lehetett hallani. Nem véletlenül, az eszköz ugyanis hibernált állapotban volt, várta, hogy egyre közelebb kerüljön a Naprendszer igen hideg széléhez. A napokban azonban felébresztették a hosszú "álomból".

Az űrszonda jelenleg a Kuiper-öv nevű kisbolygóöv közelében tartózkodik. A Kuiper-öv objektumai közül a legismertebb maga a Plútó, de aszteroidák és üstökösök tömkelege is megtalálható benne. Ezek közül a legizgalmasabb az Ultima Thule, az űrszonda pedig most felé irányítja a kameráját.

Alan Stern, a Southwest Kutató Intézet vezető kutatója szerint már régóta készülnek arra, hogy "megnézzék" az égitestet, a megfigyelés pedig augusztusban kezdődhet. Előtte azonban még rengeteg dolguk lesz a kutatóknak: memóriafrissítést kell küldeniük az eszköznek és meg kell vizsgálniuk, mennyire működőképes a rendszer.

A New Horizons küldetése 2020-ig tart, az energiaforrása azonban 2026-ig lesz képes működtetni az eszközt.ParaHír Könyvajánló: Nemere István: EGYIPTOM TITKAI 

A könyv alcíme sokat elárul: „Piramisok, fáraók, idegenek". Elsősorban a piramisok keletkezésének rejtélyeit feszegeti a szerző, de szóba kerülnek az ókori ország és társadalom egyéb titkai is. Erénye, hogy már a huszonegyedik századi felfedezéseket is tárgyalja, sőt pellengérre állítja azt az egyiptomi tudóst, aki a világ tévéműsoraiban többször leszerepelt és sarlatánnak bizonyult.

 

Érdekelne a könyv? << KATT >> 

Forrás: 
HVG