Egy új kutatás szerint nincs bizonyíték a kilencedik bolygó létezésére

Kategória: 
A szakértők 2016 óta egyre több bizonyítékot találnak arra vonatkozóan, hogy egy egyelőre ismeretlen, kilencedik bolygó is kering a Naprendszerben. Egy új kutatás szerint azonban az eddigi adatok másként is értelmezhetőek.
 

A Boulderi Coloradói Egyetem munkatársai által vezetett csapat szerint a Naprendszer peremén tapasztalt különös égitestmozgások valójában nem egy bolygó gravitációs mezőjének jelei – írja az IFLScience.

A Naprendszer kilencedik bolygójának létezését 2016-ban vetette fel Konstantin Batygin és Mike Brown. A szakértők a Neptunusz pályáján túl fekvő Kuiper-övet tanulmányozva arra jutottak, hogy néhány helyi objektum, például a 90377 Sedna mozgását egy egyelőre azonosítatlan égitest tömegvonzása befolyásolhatja.

Az új tanulmányban azonban a szerzők azt írják, az égitestek különös keringését sokkal nagyobb valószínűséggel alakíthatják ki gravitációs ütközések és az űrtörmelékkel való interakciók, mint egy rejtőzködő bolygó.ParaHír Könyvajánló: Steve Berry: A templomosok öröksége

Cotton Malone, az amerikai igazságügyi minisztérium volt különleges ügynöke, antikvárium- tulajdonosként egy közel ezeréves titok nyomába ered. A templomos lovagok valaha olyan tudás birtokában voltak, amellyel még magát a római pápát is markukban tartották. A Nagymester felügyelete alatt a lovagrend tagjai a hétpecsétes titkot akár életük árán is megőrizték, hiszen ha kitudódott volna, alapjaiban rengethette volna meg a keresztény vallást és a világrendet.

A templomosok elveszett kincsei és titkai egy elvetemült orgyilkos-sereget irányító megszállott érdeklődését is felkeltik, aki megszerzi a kód megfejtéséhez szükséges térképet. Gyilkosság, cselszövés, politikai manipuláció, és könyörtelen hajsza a tudásért.

Steve Berry, a történelmi thriller nagymestere egy tudós alaposságával bogozza ki múltbéli események, legendák korunkig ható szövevényét. A New York Times bestsellerszerzője. Regényeit 40 nyelvre fordítják, 51 országban, több mint húszmillió példányban.

Érdekelne a könyv? << KATT >>Korábbi kutatások szerint mágneses rekonnekciók a Szaturnusz magnetopauzájának nappali oldalán keletkeznek - a magnetopauza az a régió, ahol a napszélből eredő nyomás és a bolygó mágneses tere egyensúlyban van. Korábban arra is találtak bizonyítékokat, hogy a Szaturnusz egyenlítőjének a közelében lévő plazmagyűrű, a magnetodiszk éjszakai oldalán keletkezik auróra.

Jacob Fleisig, a tanulmány vezetője szerzője szerint a kisebb objektumok pályája a Nap egyik oldalán halmozódik fel, az apróbb égitestek pedig a nagyobbakkal találkozva megváltoztatják azok keringését.

A szakértők a kisebb objektumok mozgását a percmutatóhoz, a nagyobbakét pedig az óramutatóéhoz hasonlították. A kisebb égitestek jóval gyorsabban mozognak, és amikor pályájukon haladva megközelítik a lomhább objektumokat, együttes gravitációjuk képes befolyásolni a nagyobb égitestek keringését.

Batygin a Popular Mechanics-nak nyilatkozva azt mondta, az új magyarázat nem meggyőző, ugyanis a Kuiper-övben nincs kellő tömeg ahhoz, hogy a Fleisigék által leírt jelenség létrejöhessen.

Mind a megfigyelések, mind az elméleti becslések a Kuiper-öv teljes tömegét a Földénél lényegesen kisebb értékre helyezik

– nyilatkozta a szakértő.

Batygin hozzátette, éppen emiatt a régió objektumai inkább a Neptunusz tömegvonzásához kötődő égitestekként, és nem egymással interakcióban lévő objektumokként viselkednek.

Forrás: 
24.hu