Alagútfúrással kezdődhet az élet a Marson

Kategória: 

Sok szempontból Elon Musk kezében van az emberiség jövője, már amennyiben a társadalom egyik fő távlati célja az, hogy megvesse lábát a Marson. Az egy dolog, hogy űripari vállalata, a SpaceX rakétája juttathatja el oda a bátor úttörőket, de a vállalkozó másik cége, az alagútfúró Boring Company is kulcsfontosságú lehet a marsi kolóniák túlélése szempontjából. Erről a SpaceX elnöke és operatív vezetője, Gwynne Shotwell beszélt a CNBC-nek adott interjúban

AZ ALAGUTAK OLDHATJÁK MEG A MARSON AZ EMBEREK LAKHATÁSI GONDJAIT.

Persze nagyon romantikusan hangzik, hogy majd egy futurisztikus üvegkupola védelmében nézik az emberek a marsi naplementét, az viszont már kevésbé örömteli, hogy eközben elmebomlasztó, rákot okozó és termékenységet romboló mennyiségű kozmikus sugárzást kéne kibírnia a szervezetnek. Nem, az üveg ez ellen nem véd.

Egyelőre csak kisebb lyukakat ejtettünk a Marson, a kép a Curiosity által mintavétel céljából fúrt nagyjából 5 centiméteres furatotról készült.

Egyelőre csak kisebb lyukakat ejtettünk a Marson, a kép a Curiosity által mintavétel céljából fúrt nagyjából 5 centiméteres furatotról készült.

Fotó: NASA/JPL-Caltech/MSSS

A Marsnak nincs mágneses mezeje, és a légkör sokkal vékonyabb, mint a Földön, ezért igen komoly mesterséges sugárvédelmet kell teremteni. Az űrhajók burkolatába épített anyagból lehetne ilyen pajzsot építeni, ám ez igen drága mulatság.

Az alagútfúró berendezést csak egyszer kell odavinni, nyilván némi pótalkatrésszel és kiegészítő eszközökkel, és onnantól újabb és újabb kilométeres alagutakat tudnak vésni a Mars talajába. 

Forrás: 
Index