Újabb bizonyítékot találtak a titokzatos kilencedik bolygó létezésére

Kategória: 

Korábban is találtak már arra utaló jeleket a csillagászok, hogy a Naprendszer külső tájékán, jóval a Plútón túl található egy kilencedik, ma még ismeretlen bolygó. Egy újonnan felfedezett aszteroida tovább erősíti ezt a feltételezést – írja a Popular Science.

A Kuiper-öv nevű, Neptunuszon túli kisbolygóövben keringő kilencedik bolygó elméletét még 2016 elején jelentette be Mike Brown, a Caltech csillagásza (aki mellesleg a korábbi kilences bolygó, a Plútó visszaminősítését is kezdeményezte).

A távoli bolygójelöltet közvetlenül azóta se sikerült megfigyelni, mert ehhez nincsenek is még elég jó műszereink.  A kutatók a Kuiper-öv kisebb jeges objektumaira gyakorolt hatásából következtettek a létezésére. Ezeknek a Naphoz képest döntött pályája egy masszívabb égitest jelenlétére utal, amelynek a gravitációs mezője torzítja a közelben elhaladó objektumok keringését. Márpedig a mérhető pályamódosulásokból a kutatók arra következtetnek, hogy a legvalószínűbb magyarázat egy bolygó, amelynek a tömege a Föld és a Mars közé tehető.

A legújabb bizonyíték, amely alátámasztja ezt az elképzelést, a 2015 BP519 nevű aszteroida felfedezése. Magát az égitestet három évvel ezelőtt azonosították, és éppen olyan fura elliptikus alakú és döntött állású pályán kering a Nap körül, amilyenre a kilencedik bolygó léte alapján a kutatók következtettek.ParaHír Könyvajánló: Michael Mansfield: Rémsziget

„A sziget lakosságának csaknem a fele eltűnt azon az éjszakán…

Helyzetem igen nehéz, hiszen semmiféle megbízható tanú vallomására nem támaszkodhatom. Igen kevés tárgyi bizonyítékot sikerült begyűjteni…
Összegezve a vallomásokat, az az érzésem, hogy egy ostoba és hibbant, kollektív átverésről van szó. Mégis, az adatok feltűnő egyezőséget mutatnak…
Egy Hulaie nevű rendőrkapitány elmondása alapján valamiféle járvány vette kezdetét…

A kikérdezettek között volt egy brit állampolgár, aki mélyreható információkat szolgáltatott az eseményekről. Vallomása szerint ő és társai idézték elő a rémes eseményeket, amikor egy titkos lelőhelyet kutattak fel Bulugami partjai közelében, az óceánban…”

Részletek Jason Hobbard FBI különleges ügynök Bulugami-i rejtéllyel kapcsolatos jelentéséből.

Érdekelne a könyv? << KATT >>A felfedezéstől maga Mike Brown is izgalomba jött, szerinte ez az aszteroida az eddig hiányzó kapocs a már ismert távoli elliptikus pályájú és közelebbi döntött pályájú objektumok között. Bár más magyarázatok se zárhatók ki, amelyek a pályája torzításáért felelősek, jelenleg magasan a kilencedik bolygó tűnik a legvalószínűbbnek a kutatók szerint.

A Michigani Egyetem Juliette Becker által vezetett kutatócsoportja által azonosított aszteroida pályája a Naprendszer síkjához képest 54 fokban döntött. Ezen kívül azt lehet még tudni róla, hogy törpebolygó méretű lehet, és a Földnél nagyjából 450-szer távolabb kering a Naptól. Ez az első olyan objektum a Kuiper-övben, amelyet már a kilencedik bolygó hipotézisének megszületése után térképeztek fel.

Forrás: 
Index