Fejünk fölött kering az Univerzum leghidegebb helye

Kategória: 

Sokáig a porból és gázokból álló Boomerang Nebula volt a világ leghidegebb pontja, ahol nagyjából egy Kelvin a hőmérséklet, tavaly azonban sikerült ennél is hidegebbet teremteni egy földfelszíni laboratóriumban: 0,00036 Kelvin az új rekord.

A NASA azonban már útnak indította egy Cygnus űrhajó fedélzetén a Nemzetközi Űrállomás felé a Hideg Atom Laboratóriumot (Cold Atom Laboratory, CAL), ahol a berendezések telepítése után 0,000000001 Kelvinre hűtenek majd le gázokat - írja a Popular Science.

SOKKAL ALACSONYABB LESZ A HŐMÉRSÉKLET, MINT KINT A VILÁGŰRBEN.

A tudósok a Bose-Einstein kondenzátumokat akarják tanulmányozni ezen a szélsőségesen alacsony hőmérsékleten. Annyira lelassítanak atomokat, hogy azok szinte teljesen mozdulatlanok lesznek, és elkezdenek részecske helyett hullámként viselkedni.

Azért érdekli nagyon a tudósokat az űrállomáson zajló kísérlet, mert a földfelszínen létrehozott kondenzátumok csak a másodperc törtrészéig tarthatók fenn, a gravitáció nagyon bekavar. Abban bíznak, hogy az űrállomás fedélzetén legalább pár másodpercen át megfigyelhetik a szuperlassú atomokat.

A berendezések naponta 6,5 órán át működnek majd, és a NASA eddig hét javaslatra bólintott rá. A laboratórium az aktuális tervek szerint 3 éven át működik majd, de ha érdemes, meghosszabbíthatják az élettartamát. ParaHír Könyvajánló: Michael Mansfield: Rémsziget

„A sziget lakosságának csaknem a fele eltűnt azon az éjszakán…

Helyzetem igen nehéz, hiszen semmiféle megbízható tanú vallomására nem támaszkodhatom. Igen kevés tárgyi bizonyítékot sikerült begyűjteni…
Összegezve a vallomásokat, az az érzésem, hogy egy ostoba és hibbant, kollektív átverésről van szó. Mégis, az adatok feltűnő egyezőséget mutatnak…
Egy Hulaie nevű rendőrkapitány elmondása alapján valamiféle járvány vette kezdetét…

A kikérdezettek között volt egy brit állampolgár, aki mélyreható információkat szolgáltatott az eseményekről. Vallomása szerint ő és társai idézték elő a rémes eseményeket, amikor egy titkos lelőhelyet kutattak fel Bulugami partjai közelében, az óceánban…”

Részletek Jason Hobbard FBI különleges ügynök Bulugami-i rejtéllyel kapcsolatos jelentéséből.

Érdekelne a könyv? << KATT >>Forrás: 
Index