Videó: Ilyen elrepülni egy hatalmas marsi kráter felett

Kategória: 
Az Európai Űrügynökség (ESA) új videója azt mutatja be, hogy milyen lehet elrepülni a 102 kilométer széles Neukum-kráter felett.
 

A Gerhard Neukum német planetológusról és az ESA Mars Express missziójának egyik alapítójáról elnevezett mélyedés a vörös bolygó déli félgömbjén található. A kráter mintegy 3,9 milliárd éve alakult ki, így a Noachis Terra felföldi régió mellett az egyik legősibb geológiai formációnak számít a Marson – írja az IFLScience.

Az évmilliók során a mélyedésben számos meteoritkráter jelent meg, a területet pedig a helyi időjárási viszonyok is átformálták. A Neukum-kráter mélyét napjainkban fekete dűnék szelik át – a képződmények feltételezhetően vulkáni anyagból épülnek fel.ParaHír Könyvajánló: Nemere István: EGYIPTOM TITKAI 

A könyv alcíme sokat elárul: „Piramisok, fáraók, idegenek". Elsősorban a piramisok keletkezésének rejtélyeit feszegeti a szerző, de szóba kerülnek az ókori ország és társadalom egyéb titkai is. Erénye, hogy már a huszonegyedik századi felfedezéseket is tárgyalja, sőt pellengérre állítja azt az egyiptomi tudóst, aki a világ tévéműsoraiban többször leszerepelt és sarlatánnak bizonyult.

 

Érdekelne a könyv? << KATT >> 

Az ESA által készített animáción a dűnék mellett a kráterben, illetve a mélyedés környékén elhelyezkedő becsapódási pontok is jól kivehetőek. A videót a Mars Express űrszonda nagy felbontású kamerájával készített képek alapján hozták létre. A műszert Gerhard Neukum fejlesztette.

Az űrszonda 2004 óta egyéb berendezéseinek segítségével rengeteg értékes adatot gyűjtött a talaj ásványi összetételéről, a felszín alatti struktúrákról, a légköri keringésekről és a helyi hőmérsékletről. A Mars Express előreláthatóan 2020 végéig folytathatja küldetését a vörös bolygónál.

Forrás: 
24.hu