Óriási örvény alakú hullámokat fedeztek fel a Napon

Kategória: 

Óriási örvény alakú hullámokat fedeztek fel a Napon. A hullámok a Nap forgási irányával ellentétesen terjednek, élettartamuk több hónap - ismertette kutatási eredményeit a német Max Planck Naprendszer-kutató Intézet (MPS) és a göttingeni Georg August Egyetem tudósai vezette kutatócsoport a Nature Astronomy című szaklapban.

 

A sarkvidéki futóáramlatokra emlékeztetnek a Nap örvényhullámai

A hullámok azokra a légköri képződményekre hasonlítanak, melyek a Föld atmoszférájában határozzák meg az időjárást. A Föld északi féltekéjének szinte minden meteorológiai képén láthatóak ezek az úgynevezett légköri Rossby-hullámok.

A Föld északi féltekéjén tapasztalható poláris jetstream, azaz futóáramlási rendszer

FORRÁS: NASA SCIENTIFIC VISUALIZATION STUDIO

Az atmoszférikus Rossby-hullámok a sarkvidék hideg légtömege és a szubtrópusi meleg levegő közötti légtömeghatáron kialakuló

poláris jetstreamként figyelhetők meg,

jellemzően az északi féltekén, és kissé mérsékeltebben a déli féltekén.

A futóáramlás irányát kirajzoló felhők műholdas felvételen

FORRÁS: NASA

A tudósok negyven éve kutatják, hogy léteznek-e ilyen hullámok a Napon:

most először sikerült ezeket egyértelműen azonosítani és leírni. A szoláris Rossby-hullámok közeli rokonai a Föld légkörében és az óceánokban fellépő Rossby-hullámoknak.

Hosszú évek megfigyelőmunkája kellett a felfedezéshez

A szoláris Rossby-hullámok nehezen felismerhetők, ezért a Nap hosszú éveken át tartó alapos megfigyelésére volt szükség a felfedezésükhöz - hangoztatta Laurent Gizon, az MPS kutatócsoportjának vezetője.

Hosszú évekig tartó megfigyelési sorozat áll a felfedezés mögött

FORRÁS: NASA

A NASA Solar Dynamics Observatory műholdjának egyik műszere (HMI) segítségével gyűjtött adatokat elemezték a szakértők.

A NASA Solar Dynamics Observatory műszereivel végezték a megfigyeléseket

FORRÁS: NASA

"A HMI felvételei elegendően nagyfelbontásúak ahhoz, hogy a Nap látható felszínén (a fotoszférán) lévő granulák mozgását követhessük" - fejtette ki Björn Löptien, az MPS kutatója. A granulák tulajdonképpen felszálló konvektív elemek,

olyan cellák, amelyekben a forró gázok a mélyből felfelé igyekeznek.

Ezek a viszonylag kis konvektív sejtek a Nap felszínén mintegy 1500 kilométeresek.

Fontos alkotórészei a központi csillag belső dinamikájának

"Nagy, örvény formájú hullámokat találtunk, amelyek a rotációval ellentétes irányban mozognak. Teljesen váratlan az, hogy ezek a hullámok csak a Nap egyenlítői régiójában találhatók" - hangsúlyozta Gizon.

A hullámminták több hónapon át stabilak maradnak.

A Nap belső dinamikájának jobb megértéséhez még számos további megfigyelés szükséges

FORRÁS: NASA

A szakértőknek először sikerült meghatározni a hullámok frekvenciája és a hullámhossza közötti összefüggést és így egyértelműen Rossby-hullámokként azonosítani őket.

A szoláris Rossby-hullámok gigantikusak, hullámhosszuk összehasonlítható a Nap rádiuszával. Ezek a hullámok jelentős alkotórészei a csillag belső dinamikájának, mert a Nap kinetikus energiájának felét teszik ki - közölte Gizon.ParaHír Könyvajánló: John Scalzi: Árnyékszövetség

A zsákmányvadászok már éhesen kerülgetik a koncot. A gzilt faj napjai meg vannak számlálva, mindenféle értelemben. A katonailag szervezett társadalomban élő, mégis meglepően békeszerető gziltek tízezer évvel ezelőtt komoly szerepet játszottak a Kultúra megalapításában, és csak az utolsó pillanatban döntöttek úgy, hogy mégsem csatlakoznak az alapítókhoz. Most azt a kollektív döntést hozták, hogy követik sok millió más faj útját: szublimálnak és felfedezik a létezés egy új, minden eddiginél gazdagabb dimenzióját. A készülődés napjait beárnyékolja a tény, hogy valaki felrobbantja az egyik gzilt hadosztály főparancsnokságát.

Vyr Cossont tartalékos tiszt is gyanúba keveredik, és most mindenki őt keresi életre-halálra. Cossont és társai, egy félreprogramozott android és egy gyanús kultúrabeli avatár nekivágnak az utolsó küldetésnek, amit a parancsnokságon kaptak. Meg kell találniuk egy tízezer éves kultúrabeli férfit, az egyetlen élő embert, aki talán még tudja, hogy mi történt annak idején. A gziltek búcsúja nagyobbat szólhat, mint a faj egész eddigi története.

Érdekelne a könyv? << KATT >>Forrás: 
ORIGO
MTI