Nemcsak az emberek, a galaxisok is meghíznak a koruk előrehaladtával

Kategória: 

Koruk előrehaladtával megnőnek és meghíznak a galaxisok - állapította meg egy kedden megjelent ausztrál tanulmány.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) és a Sydney-i Egyetem tanulmánya szerint a galaxisok alakja közvetlenül utal a korukra.

 

"A galaxisok alakja általában valahol a tökéletesen kerek labdáé és az érmeszerűen lapos korongé között van"

- mondta Matthew Colless, az ANU kutatója.

A galaxisok alakja utal a korukra

FORRÁS: NASA/ESA

"Arra jöttünk rá, hogy a csillagok kora és a galaxis kerekségének mértéke összefügg - a fiatal galaxisok laposak, az idősebb galaxisok kerek labdák, a két állapot között folyamatos átmenetekkel" - tette hozzá.

A tudósok öt évet töltöttek távoli galaxisok megfigyelésével az Új-Dél-Walesben lévő Angol-Ausztrál Teleszkóp segítségével.

"Egy galaxis valódi alakját a látható formája és a benne lévő csillagok mozgása alapján állapítjuk meg, ez megmutatja, milyen szögből látjuk a galaxist. Így meg tudjuk különböztetni például a kerek galaxist egy lapos, de szemből látott galaxistól" - fogalmazott Colless.ParaHír Könyvajánló: Ted Chiang: Érkezés - Életed története és más novellák 

Az Életed története és más novellák a létező legkülönbözőbb helyekre nyújt betekintést. Egy bábeli torony összeköti a Földet az égbolttal. A miénkhez nagyon hasonlító világban az angyali látogatások a mindennapi élet rémisztő és egyben csodálatos történései. Tudósok felfedeznek egy nem e világi nyelvet, ami alapjaiban változtatja meg a gondolkodásunkat és érzékelésünket az időről és a valóságról. Az idegi áramkörökben végzett apró módosítással eltörlődik a testi szépség alapján történő megkülönböztetés. Ted Chiang nyolc novellát tartalmazó, háromszoros Nebula-, valamint Hugo-, Locus-, Theodore Sturgeon- és Sidewise-díjas gyűjteményét sokan az új évezred legfontosabb novelláskötetének tartják.

Szerzője a sci-fit olyan oldaláról ragadja meg és ábrázolja, ahogy előtte még senki más nem tette.

Érdekelne a könyv? << KATT >> 

A tudós és csapata, amelyben amerikai, európai, dél-afrikai, indiai és dél-koreai szakértők is dolgoztak, megállapították, hogy a Tejútrendszer átlagos méretű.

"Galaxisunk eléggé átlagos - százszor kisebb, mint a legnagyobb galaxisok és ezerszer nagyobb, mint a legkisebb galaxisok. Van néhány nagyon öreg csillaga, de fiatal csillagai is. Ebből a széles skálából közepesen átlagos kor következik" - emelte ki Colless.

"Az alakja is átlagos, egy lapos korong közepén kidudorodással"

- mondta.

Forrás: 
MTI