„Genetikai vizsgálattal" keresik a Nap testvéreit

Kategória: 
Egy 2013-ban indult nemzetközi projekttel a kutatók egymillió csillagot akarnak tanulmányozni a Tejútrendszerben, hogy azonosítsák a Nap testvéreit.
 

A vizsgálat során a csillagok „genetikáját”, azaz az objektumokat felépítő kémiai elemeket mérik fel – számol be a Space.com. A szakértők az adatokat arra fogják felhasználni, hogy megtalálják az egyazon régióban kialakult csillagokat.

Miután az Univerzum az ősrobbanást követően formálódni kezdett, csupán két elem, a hidrogén és a hélium voltak jelen. Később aztán újabb elemek jöttek létre, melyek utóbb elősegítették a csillagok, bolygók és egyéb égitestek kialakulását.

A nemzetközi projektben a szakértők minden korábbinál több csillagban mérik fel az egyes elemek szintjét, a vizsgálatot ráadásul példátlan precizitással hajtják végre. A Galactic Archaeology with HERMES (GALAH) első adatait április 18-án hozták nyilvánosságra. A program még 2013-ban indult európai és ausztrál kutatók részvételével.

A cél az, hogy összesen több mint egymillió csillag „genetikáját” tanulmányozzák. A szakértők eddig mintegy 340 000 tejútrendszerbeli csillag adatait mutatták be.ParaHír Könyvajánló: Ted Chiang: Érkezés - Életed története és más novellák 

Az Életed története és más novellák a létező legkülönbözőbb helyekre nyújt betekintést. Egy bábeli torony összeköti a Földet az égbolttal. A miénkhez nagyon hasonlító világban az angyali látogatások a mindennapi élet rémisztő és egyben csodálatos történései. Tudósok felfedeznek egy nem e világi nyelvet, ami alapjaiban változtatja meg a gondolkodásunkat és érzékelésünket az időről és a valóságról. Az idegi áramkörökben végzett apró módosítással eltörlődik a testi szépség alapján történő megkülönböztetés. Ted Chiang nyolc novellát tartalmazó, háromszoros Nebula-, valamint Hugo-, Locus-, Theodore Sturgeon- és Sidewise-díjas gyűjteményét sokan az új évezred legfontosabb novelláskötetének tartják.

Szerzője a sci-fit olyan oldaláról ragadja meg és ábrázolja, ahogy előtte még senki más nem tette.

Érdekelne a könyv? << KATT >>A kutatók az adatgyűjtéshez az Angol-Ausztrál Teleszkópra (AAT) telepített High Efficiency and Resolution Multi-Element Spectrograph (HERMES) műszert használják. Az eszköz vörös, kék, zöld és infravörös tartományban képes megfigyeléseket folytatni.

A GALAH projektben az AAT egyszerre 360 objektum fényét gyűjti, a HERMES pedig ezek fényét bontja különböző spektrumokra.

Daniel Zucker, a Macquarie-i Egyetem munkatársa szerint az egyes elemek más-más nyomokat hagynak a különböző hullámhosszokon. A „the Cannon” nevű szoftver (melyet az úttörő amerikai csillagászról, Annie Jump Cannonról neveztek el) a hasonlóságok után kutatva elemzi ezeket a jeleket.

A Nap feltételezhetően egy olyan régióban alakult ki, melyben több ezer további csillag is született. A Tejútrendszerben viszont az efféle régiók általában hamar szétdarabolódnak, így nehéz megállapítani, hogy mely objektumok tartoznak egy családba.

A GALAH projekt azonban a genetikai elemzéssel segíthet a rokonok felfedezésében.

Egyetlen másik kutatás sem volt képes olyan sok elemet felmérni annyi csillagban, mint a GALAH

– mondta Gayandhi De Silva, az Ausztrál Csillagászati Obszervatórium kutatója. A szakértő hozzátette, a projekt olyan felfedezéseket tesz lehetővé, mint a galaxis eredeti csillaghalmazainak azonosítása, ide értve a Nap születési helyét is.

Forrás: 
24.hu