Hétvégén látványos meteorrajt figyelhetünk meg

Kategória: 
Érdemes lesz vasárnap a korai órákban az eget figyelni, ugyanis az előrejelzés szerint ekkor lesz a legaktívabb a Lyridák meteorraj.
 
 
 

Az északi félgömb lakói óránként több mint egy tucat meteort csodálhatnak meg április végéig a korai órákban – számol be a Space.com.

A Lyridák előreláthatóan április 21-ről 22-re virradóan lesznek a legaktívabbak,

ekkor óránként akár 18 fényjelenséget is láthatunk.

A Lyridák a közepes erősségű meteoresők közé tartoznak. A raj évente kétszer keresi fel a Földet, egyszer áprilisban, egyszer pedig júniusban. A Lyridák látszólag a Lant (Lyra) csillagkép felől érkeznek, innen kapták nevüket. A rajt az ókor óta bizonyítottan ismerik, a kínai csillagászok már időszámítás előtt 687-ben leírták az áprilisi meteoresőt.

Cygnus, Lyra

A Lant csillagkép az éjszakai égbolton (kép: Till Credner/Wikimedia Commons)

A Lyridák akkor tűnnek fel az égbolton, amikor a Föld keresztülhalad a C/1861 G1 jelű üstökös által hagyott törmelékfelhőn. A Thatcherként is ismert jeges objektum keringési ideje igen hosszú, legutóbb 1861-ben közelítette meg a Földet, legközelebb pedig 2276-ban térhet vissza.

Ahhoz, hogy az ember teljes pompájában figyelhesse meg a „csillaghullást”, kellően sötét égboltra van szükség. Éppen ezért érdemes lehet távolabb utazni a települések fényforrásaitól.

 ParaHír Könyvajánló: Mitchell Zuckoff: 13 óra: Bengázi titkos katonái

A Kadhafi-rendszer megbuktatása után Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban, két amerikai létesítmény működött: a CIA kirendeltsége és egy kisebb diplomáciai képviselet. Mindkettőt civil jogállású fegyveresek, szerződéses magánvállalkozó operátorok és a Diplomáciai Védelmi Szolgálat ügynökei védték, minimális létszámmal. 2012. szeptemberében, a 9/11-i támadások évfordulóján helybeli iszlámista fegyveresek lerohanták a diplomáciai képviselet épületcsoportját, és megpróbálkoztak a CIA-létesítmény bevételével is. A merénylet során meghalt az Egyesült Államok líbiai nagykövete, a külügy egy másik munkatársa, valamint két operátor. 

Ez a könyv az életben maradt amerikai védők a leszerelésük óta fegyveres biztonsági vállalkozók szemszögéből meséli el a bengázi csatát, és bepillantást enged mind az anarchiába süllyedő Líbia életébe, mind az amerikai külpolitika napi gyakorlatába.

Érdekelne a könyv? << KATT >> 

Forrás: 
24.hu