Hamarosan indul a NASA következő nagy exobolygó-vadásza

Kategória: 
Az új űrszondát, a Transiting Exoplanet Survey Satellite-et (TESS) magyar idő szerint április 17-én bocsátják fel egy Falcon 9 segítségével a floridai Cape Canaveral légitámaszpontról.
 

NASA új űrszondájának fő célja, hogy korábban ismeretlen bolygókat találjon a Naprendszeren kívül. A George Ricker, az MIT munkatársa által vezetett projekthez nemcsak amerikai szervezetek, hanem más nemzetek intézményei, így az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézete is csatlakozott.



ParaHír Könyvajánló: Douglas Adams, Mark Carwardine: Utoljára látható

A Galaxis útikalauz-trilógiával és a Dirk Gently-regényekkel Douglas Adams milliókkal szerettette meg az időben és térben való bolyongást. Az Utoljára látható folytatja az utat, de a hely ezúttal a Föld, jelen időben, és minden egyes leírt szó igaz.

 
 

Érdekelne a könyv? << KATT >>



A TESS-t egy Falcon 9 segítségével fogják felbocsátani – írja a Space.com. Április 11-én a SpaceX sikeresen tesztelte a rakétáját. A NASA munkatársai eközben elhelyezték az űrszondát abba a kapszulába, melyet majd a Falcon 9-ra szerelnek fel.

Kép: NASA/Frankie Martin/Flickr

A TESS-t magyar idő szerint április 17-én 00:32-kor indítják el. A felbocsátás követően a szonda mintegy 60 napig navigál majd, mire eléri végső pályáját.

Missziója során az űreszköz nagyjából 200 000 csillag előtt fogja keresni az elhaladó exobolygók jelét. A TESS remélhetőleg olyan ígéretes égitesteket azonosít majd, melyeket más űreszközök, például a James Webb űrtávcső tovább tanulmányozhatnak.

Forrás: 
24.hu