Szürreális lávafolyamnak tűnnek a Jupiter ciklonjai (+videó)

Kategória: 

Elképesztő felvételeken mutatja be a Jupiter atmoszférájának ciklonjait a NASA űrszondája, egészen úgy néz ki, mintha egy lávafolyam lennének. A Juno infravörös kamerák segítségével készített felvételeket a Jupiter északi pólusa felett elhaladva a mágneses viharokról. A feltérképező képek alapján készült ez a lenyűgöző animáció:

A felvételen a sárga területek melegebbek  és mélyebben vannak a Jupiter atmoszférájában, a vöröses részek pedig hűvösebbek és magasabban helyezkednek el.

 ParaHír Könyvajánló: Nemere István: Csapás az űrből

Egy ​Magyarországon eléggé szokatlan műfaj: az űrhorror egyik alapvető művét tartja kezében az olvasó. Igaz, csak az eredet kozmikus – utána a történet már nagyon is a Földön játszódik. 

Olyan haláloknak leszünk tanúi, amelyeket eddig sem filmekben nem láttunk, sem könyvben nem olvashattunk. Mindenki attól retteg, ami a lelkében lapul. És a „kő” pontosan ismeri minden tulajdonosa múltját, hajlamait és bűneit…

 

Érdekelne a könyv? << KATT >> 

A Junonak ez volt a tizenegyedik tudományos kutatóútja, amióta 2006-ban a Jupiter pályáján belülre sikerült jutnia. Ehhez megközelítőleg 200 millió km-t kellett megtennie. Korábban már a bolygó nagy vörös foltját is megmérte, következő küldetése május 24-én indul.

 

 

Még csak egyharmadánál jár a tervezett feltérképezési kutatásainak, és már most úgy tűnik, kezdjük felfedezni, hogy a Jupiter dinamója hogyan működik

- mondta Jack Connerney, az Űrtudományi Kutatóintézet tudósa. A dinamó a Jupiter azon része, amelyik motorként hajtja mágneses terét.

Forrás: 
Index