Különleges halott csillagot fedeztek fel a Tejútrendszeren kívül

Kategória: 

Először sikerült halott neutroncsillagot felfedezni a Tejútrendszeren kívül. Az Európai Űrügynökség (ESA) közlése szerint egy gyenge mágneses mezővel rendelkező, izolált égitestről van szó.

Az igen nehezen észlelhető objektum az úgynevezett Kis Magellán-felhőben, a legközelebbi szomszédos galaxisban található, mintegy 200 ezer fényévnyi távolságra.

A neutroncsillagok szupernóva-robbanások maradványai, a nagytömegű csillagok ilyen módon fejezik be életüket.A most felfedezett csillagtetem különlegességei közé tartozik, hogy a neutroncsillag nem egy több csillagból álló rendszer része, hanem egyedül, izoláltan létezik. 

ParaHír Könyvajánló: Nemere István: Kiléphetsz testedből?

A dokumentumjellegű könyv alcíme: "A spiritiszták titkai". A szerző ismét rejtélyes emberi képességeket boncolgat - valóban léteznek emberek, akik képesek elküldeni tudatukat bárhová, miközben testük eredeti helyén marad, és vannak olyanok is, akik megkettőzhetik önmagukat?

 

Érdekelne a könyv? << KATT >>Ráadásul csupán gyenge mágneses mezője van, ellentétben az úgynevezett pulzárokkal, amelyek erős mágneses mezővel rendelkező, rotáló neutroncsillagok. Általában alig tíz kilométeres átmérőjűek, súlyuk azonban a Napénál nagyobb. Feltételezhető, hogy izolált neutroncsillagok az egész univerzumban lehetnek, de nagyon nehéz megtalálni őket, mivel csak röntgensugárzásban válnak láthatóvá.

FORRÁS: ESO/NASA, ESA AND THE HUBBLE HERITAGE TEAM (STSCI/AURA)/F. VOGT ET AL.

A pulzárok ellenben erősen világítanak más hullámhosszokon is, ezáltal könnyebben észlelhetőek. Az ESO szerint azonban a neutroncsillagoknak alig töredékét alkotják pulzárok. A szakértők a fénnyel körülvett, halott csillagot többek között az ESO Chilében lévő Nagyon Nagy Teleszkópja (Very Large Telescope) és a Chandra röntgenteleszkóp segítségével azonosították.

A kozmikus hulla gázporba burkolózik, amely egy 2000 évvel ezelőtti szupernóva-robbanásból maradhatott hátra.

Forrás: 
MTI