Megmérték az egyik legősibb űrbéli objektum távolságát

Kategória: 
A kutatók egyre precízebb módszerekkel vizsgálják az égbolton látható objektum távolságát. A közelmúltban szakértők egy csoportja egy újabb technikával mérte fel, hogy milyen messze fekszik az Univerzum egyik legősibb csillagcsoportja.
 

A Baltimore-i Űrtávcső Tudományos Intézet (STScI) munkatársai számításaikhoz a Hubble űrtávcső adatait használták fel – írja a Space.com. Az új módszer a Világegyetem korának pontosabb megbecslésében is segíthet.

A tudósok úgy vélik, hogy az Oltár csillagképben fekvő, 400 000 csillagot tartalmazó gömbhalmaz, az NGC 6397 az ősrobbanás után nem sokkal alakult ki, és mintegy 13,4 milliárd éves. Az objektum a Földhöz legközelebb található gömbhalmaz. 

ParaHír Könyvajánló: Nemere István: Kiléphetsz testedből?

A dokumentumjellegű könyv alcíme: "A spiritiszták titkai". A szerző ismét rejtélyes emberi képességeket boncolgat - valóban léteznek emberek, akik képesek elküldeni tudatukat bárhová, miközben testük eredeti helyén marad, és vannak olyanok is, akik megkettőzhetik önmagukat?

 

Érdekelne a könyv? << KATT >>A kutatók bíznak benne, hogy a most felmért távolság egyfajta csillagászati mércévé válhat, és segítségével a jövőben további vizsgálatokat végezhetnek majd.

A szakértők szerint becslésük hibahatára 3 százalék – összehasonlításképp: a jelenlegi mérési technikáknál 10-20 százalékos a hibaküszöb.

A legújabb eredmények alapján az NGC 6397 a Földtől mintegy 7800 fényévre fekszik.

A kutatók abban reménykednek, hogy a Gaia űrtávcső adatainak elemzésével a jövőben tovább csökkenthetik hibahatárukat.

Az STScI csapata a parallaktikus szögelmozdulás segítségével vizsgálta a gömbhalmaz távolságát. Ahogy a Föld kering a Nap körül, az égbolton látható objektumok látszólag elmozdul. A Hubble az NGC 6397 40 változócsillagát tanulmányozta 2 éven át, fél évente mérve fel az egyes égitestek helyzetét. Az adatok összevetése után a csapat következtetni tudott az NGC 6397 távolságára.

A vizsgálat olyan precíz volt, mintha egy holdfelszínen fekvő autógumi méretét állapították volna meg 2,5 centiméteres pontossággal.

Ennél precízebben még sosem állapították meg ilyen messze található objektumok távolságát.

Forrás: 
24.hu