Újabb csillagközi aszteroidát találhattak a Naprendszerben

Kategória: 
Tavaly októberben azonosították a Naprendszerben az első csillagközi objektumot, az Oumuamuát. Kutatók egy csoportja a közelmúltban bejelentette, hogy újabb csillagközi aszteroidára bukkanhattak.
 
 

A csillagászok két olyan aszteroida felfedezését jelentették be, melyek hiperbolikus pályán mozognak – számol be az IFLScience. Az Oumuamuától eltérően mindkét objektum a Naprendszerben született, az egyik azonban idővel elszakadhat a Nap gravitációjától.

Az Oumuamua, amely minden jel szerint egy idegen rendszerből származik, tavaly októberi felfedezése óta tartja lázban a kutatókat. Mivel ez az első ismert csillagközi objektum a Naprendszerben, a szakértők már most meglehetősen sokat tanulmányozták.

 


ParaHír Könyvajánló: Nemere István:  Idegenek a szomszédban - A Naprendszer titkai

Különös könyv - amely ugyan a körülöttünk "ólálkodó" feltételezett Idegenekről szól, de szigorúan csak tudományos adatokat tartalmaz. A szerző felsorolja az összes anomáliát, furcsaságot, amely egyes bolygókra, holdakra és kisbolygókra jellemző, és amelyek esetleg arra utalnak, hogy e mögött Idegenek beavatkozását sejthetjük.

 

Ha érdekel a könyv << KATT IDE >>


 

Tíz nappal az Oumuamua felfedezése után a csillagászok egy újabb aszteroidára lettek figyelmesek. Az objektum mozgása alapján úgy tűnt, hogy az égitest csak egyszer fogja megkerülni a Napot, majd örökre elhagyja a rendszert. Az A/2017 U7 jelöléssel ellátott égitest felfedezését csak a héten jelentették be.

Az eddigi adatok azt sugallják, hogy az aszteroida a Naprendszer peremén, az Oort-felhőben alakult ki. A Jupiter gravitációja később úgy hatott az A/2017 U7 pályájára, hogy az elég energiát kapott, hogy megszökhessen rendszerünkből.

Valamikor a távoli jövőben, több millió év múlva az égitest egy idegen csillaghoz érkezhet meg.

Az aszteroida jóval nagyobb a 400 méter széles Oumuamuánál, átmérője 13-59 kilométer. A számítások szerint az objektum 2019. szeptember 10-én jár majd a legközelebb a Naphoz, ezután pedig egyre távolabb fog kerülni.

A szakértők az A/2017 U7 felfedezése mellett az A/2018 C2 azonosítását is bejelentették. Ez az aszteroida is hiperbolikus pályán mozog, és az Oort-felhőből származik, de a becslések alapján sosem lesz képes kiszakadni a Naprendszerből.

A csillagászok több hiperbolikus pályával rendelkező üstököst is ismernek. Az ilyen típusú égitestek megtalálása jóval könnyebb, mint az aszteroidáké. Éppen ezért az A/2017 U7 és a A/2018 C2 megtalálása komoly eredmény. Tavaly október óta már három hiperbolikus pályájú aszteroidát is felfedeztek, ez pedig azt jelenti, hogy egyre kifinomultabbá válnak azok a módszerek, melyekkel azonosíthatjuk az ilyen égitesteket.

 
Forrás: 
24.hu