Megkezdi a metángáz keresését a Marson az ExoMars

Kategória: 

Miután befejezte a Mars felső légkörében végrehajtott teljes fékezési manőverét, az ExoMars európai-orosz kutatási projekt szondája hamarosan megkezdi a metángáz utáni kutatást a vörös bolygó légkörében - közölte az Európai Űrügynökség (ESA).

 

Közös kutatás életnyomok után

"Most végre elkezdődhet a misszió. Csaknem kétévnyi kemény munka után megkezdődik a tudományos kutatás, és learathatjuk az eddigi előkészületek babérjait" - mondta Paolo Ferri, az ESA missziójának vezetője.

Az ExoMars űrszonda művészi grafikán

FORRÁS: ESA

 


ParaHír Könyvajánló: Egely György - A ​titokzatos gömbvillám

A gömbvillám titkát a modern technika segítségével sem tudtuk még megfejteni. A tudósok a természeti erőknek, az ufókutatók a földönkívülieknek, az ezoterikusok pedig a szellemi energiáknak tulajdonítják megjelenését. Egy biztos, aki már látta, soha nem felejti el.

Érdekelne a könyv? Katt ide http://adamobooks.com/termek-A-titokzatos-gombvillam-47.html


 

A Roszkozmosz orosz űrhivatal és az ESA élet nyomait keresi a Marson. A szondát az ESA Darmstadtban lévő műholdirányító központjából vezérlik. "Hihetetlenül nehéz vállalkozás légköri fékezések kivitelezése egy 220 millió kilométer távolságban lévő idegen bolygó körül" - áll az ESA közleményében.

Marsi tájkép. Az ExoMars küldetésének az esetleges marsi életnyomok utáni kutatás a fő célja

FORRÁS: NASA-JPL-CALTECH

Összehasonlításképpen: ilyen körülmények között egy 50 kilométer per órás sebességgel haladó autó fékezését a kereszteződés előtt hat kilométerrel kellene elkezdeni.

Rover fogja követni az ExoMars szondát

A szondát 2016 októberében állították a Mars körüli pályára. A tervek szerint az utolsó manővert követően március közepén elkezdi a vörös bolygó légkörének elemzését. 2020-ban pedig egy távolról irányított járművet, egy rovert küldenek a Marsra.

Forrás: 
MTI