Megnyerte a kozmikus lottót egy amatőr csillagász

Kategória: 

A rosariói Victor Buso 2016 szeptemberében épp egy új kamerát tesztelt teleszkópján, amikor hirtelen a déli égbolton a Szobrász csillagképben egy fényjelenségre lett figyelmes. Gyanította, hogy szupernóva-robbanás szemtanúja volt, azonnal értesítette a La Plata-i Asztrofizikai Intézetet.

Órákon belül a Föld összes nagy teleszkópja az új, SN 2016gkg jelű szupernóvát fürkészte.

Merthogy Busó jól gondolta, valóban egy csillagrobbanás pillanatát kapta el egy 80 millió fényévre lévő galaxisban. Ez azt jelenti, hogy a robbanás fénye 80 millió éve volt úton bolygónk felé – tudósít az MTI. A robbanás valójában egy csillag „halála”, a Napnál nagyobb tömegű csillag végső, nagy robbanása.

Ez a kozmikus lottó főnyereménye. A profi csillagászok régóta várnak egy ilyen eseményre, egy csillagrobbanás kezdetének megfigyelése olyan információkkal szolgál, amelyek semmilyen más módon nem megszerezhetőek

– mondta Alex Filippenko, a Kaliforniai Egyetem berkeley-i intézményének csillagásza, aki munkatársaival a Nature-ben számolt be a megfigyelésről.

 


ParaHír Könyvajánló: David Eagleman - Az agy - A te történeted

„Az agy minden oldala tartogat meglepetéseket, a könyv éppoly fantasztikus, mint amilyen magával ragadó.” - Stephen Fry

Érdekelne a könyv? Katt ide: http://adamobooks.com/termek-Az-agy---A-te-torteneted-4286.html


 

Az új adatok például ismeretekkel szolgálnak egy csillag fizikai szerkezetéről közvetlenül a robbanás előtt, de információkat nyújtanak magáról a szupernóva-robbanás folyamatáról is, amellyel a nagy tömegű csillagok befejezik életüket. Az SN 2016gkg szupernóva megfigyelése megadja a kutatóknak a lehetőséget, hogy az eddigi szupernóva-elméleteket valós adatok alapján felülvizsgálják.

A kutatók úgy gondolják, a felrobbant csillag tömege eredetileg a Napénak mintegy 20-szorosa lehetett. Amikor felrobbant, addigra már tömege háromnegyedét elveszítette, valószínűleg egy kísérőcsillaga szívta el belőle az anyagot.

Forrás: 
24.hu