Újra felbukkant a"hegyi kísértet" Kárpátalján

Kategória: 

A kárpátaljai Kőhavas (Petros-csúcs, 2020 m) hegy megmászása közben egy turista fotózta le a Brocken-hegyi kísértet nevű jelenséget.

Ez egy ismert légköroptikai jelenség, amelyet először 1780-ban a németországi Harz-hegység egyik csúcsánál észleltek, és írták le. A jelenség neve Brocken-hegyi kísértet. Az alacsonyan álló nap rávetíti az árnyékot a megfelelő magasságban lebegő felhő, vagy sűrű köd felszínére.

A "Brocken-hegyi kísértet" Kárpátalján.

FORRÁS: ORIGO

Általában hegycsúcsokról és magas hegygerincekről lehet megfigyelni, de kivételes esetben tornyokról is látható.A jelenség elnevezésében azért szerepel a kísértet szó, mert ha a felhő vagy köd mozog, akkor mozogni látszik maga a jelenség is, és az erősen megnyúlt, hosszú végtagú alak valóban kísérteties hatást kelt.

A fényképeket és a videofelvételt az egyik közösségi oldalon tette közé az Ivano-Frankivszk megyéből érkezett turista.

Ha a páracseppek átmérője nem haladja meg a 10-20 mikrométert, akkor megfigyelhetjük a színes glóriát is, amely a fejünk-testünk árnyéka körül alakul ki.A fény megtörik a mikroszkopikus cseppeken, visszatükröződik és interferálódik. A színes gyűrűket ezek a hatások együttesen hozzák létre – írja a Kárpátalja című lap.

Forrás: 
ORIGO