6 kilométeres aszteroida fenyegeti a Földet

Kategória: 

Frissen készült képekből kiderült, hogy a Föld-közeli 3200 Phaethon aszteroida a második legnagyobb égitest, amely fenyegetheti a bolygónkat. Az űrben száguldó kőgolyó a Puerto Rico-i Arecibo Csillagvizsgáló nemrég elvégzett mérései alapján nagyjából 5,8 kilométer átmérőjű. Korábban 1 kilométerrel kisebbnek vélték - írja a Science Alert hírportál.

 

Egy ideig azért még nem kell fedezéket keresni:

Legalább négyszáz éven át elkerüli a Földet a 3200 Phaethon

A NASA új megfigyelése egyelőre csak arra jó, hogy jobban megismerjük a Phaethon jellegét, és hogy milyen hatása lenne egy esetleges jövőbeli becsapódásnak. Az aszteroida egyik sarkkörénél valami sötét, kör alakú dolgot is találtak, ez talán egy becsapódási kráter. Hasonló képződményt találtak az égitest egyenlítőjénél.

3200-phaethon-asteroid 1024

A megfigyelést az tette lehetővé, hogy a 3200 Phaethon decemberben elhúzott a Föld mellett, úgy 10,3 millió kilométerre tőlünk, ez a Föld-Hold távolság sokszorosa. Hogy miért nevezik az objektumot mégis potenciálisan fenyegetőnek? Csupán azért, mert elég nagy a mérete, és a pályája csillagászati viszonyok között viszonylag közel van a Földéhez.

Leghamarabb 2093-ban lesz közel a Földhöz a 3200 Phaethon, szóval a elég sokat kell várni, hogy megint megfigyeljék a csillagászok. 

Forrás: 
Index