2069-ben elindulhatunk az Alpha Centauri felé

Kategória: 

Sokan azt sem tudják, hogy mi lesz a programjuk jövő héten, a NASA munkatársai azonban már hozzászoktak a hosszú távú tervezéshez, így az űrhivatalnál valószínűleg senki sem húzta fel a szemöldökét, amikor elkezdtek ötletelni egy 2069-ben induló küldetésen.

 
 
Cél: az Alpha Centauri!
 
the-size-and-age-of-the-cosmos-are-beyond-ordinary-human-underst

Biztosan az is benne van a felvetésben, hogy muszáj volt kitalálni valami új feladatot. A Naprendszer felfedezése már túl snassz, amióta magáncégek is azon törik a fejüket, hogy miként indítsanak űrhajót a Marsra.

Persze az Amerikai Geofizikai Unió konferenciáján tett bejelentésen a NASA is úgy fogalmazott, hogy a tervei egyelőre igen homályosak, de ettől még igaz, hogy már most foglalkoznak az Alpha Centauri megközelítésével.

Az űrszonda a fénysebesség 10 százalékával közlekedik majd.

Ez elképesztően óriási sebesség, a Naprendszert elhagyó Voyager űrszondák is csak a fénysebesség 0,001 százalékára képesek.

Pár aprócska kérdést azért még tisztázni kell 2069 előtt. Például azt, hogy a fénysebesség 10 százalékára képes konstrukcióból még semmi sem létezik, a szükséges technológiákat ki kell fejleszteni. Ha ez megvan, és elindul az űrszonda, akkor is körülbelül 44 év lesz odaérni az Alpha Centaurihoz. És ha odaér, akkor sem biztos, hogy talál bármit is, ami igazolná a küldetés értelmét.

Forrás: 
Index