UFO történetek a volt Szovjetunióból - válogatás a KGB titkos aktáiból

Kategória: 

Amikor általánosságban az UFO-észlelések helyszíneiről beszélünk, akkor a világ minden tájára gondolunk. Nem kivétel ez alól a volt Szovjetunió területe sem. Azt is tapasztaljuk, ha idegenekkel kapcsolatos események történnek akkor ott megindul az állami titkolózás is. Ez alól a Szovjetunió se volt kivétel, sőt a KGB kifejezetten ügyelt ezen anyagok titkosságára.

Úgy tűnik ez mit sem változott. 2005-ben Vladimir Kryuchkov élesen elítélte ezt a fajta véleményt és azt mondta nincs semmi féle Orosz UFO-akta. A volt KBG vezető állításainak ellent mond, hogy volt olyan amerikai TV-stáb, akiknek sikerült ilyen aktákat vásárolniuk más volt KGB vezetőktől.

Ezen akták történeteiből szemezgettünk most.

A Petrozavodszkai jelenség

Oroszországban és a volt Szovjetunióban több olyan észlelés is volt, ami valójában egy-egy katonai tevékenységgel kapcsolatos és a be nem avatott megfigyelő könnyen nem e-világi jelenségnek vélte. Vannak azonban olyan események is amelyen nem magyarázhatók katonai tevékenységgel. Talán a legrejtélyesebb eset 1977-ben történt Petrozavodszkban (696 km-re északnyugatra Moszkvától).

Egy szeptember éjszakán, mintegy 200 ember a Karéliai Köztársaságban furcsa tárgyat látott az éjszakai égbolton. Az alakzatot fényes fehér fény vette körül. Úgy nézett ki, mint egy felhő csak fényt sugárzott és keletről nyugatra haladt. Leningrádban (ma Szentpétervár), Helsinkiben és más városokban (ezek a területek egymáshoz viszonylag közel helyezkednek el) szintén beszámoltak hasonló megfigyelésekről.

Az esetet később "Petrozavodszki jelenségnek" nevezték el és a Plesetsk Cosmodrome műhold elindítására kenték a dolgot.

Lev Gindilis, aki információkat gyűjtött a Szovjet Tudományos Akadémia irataiból, azonban arra a következtetésre jutott, hogy mozgása, mérete és gyorsasága miatt nem műhold volt. "Nem rekonstruálható a megfigyelt jelenség", írta jelentésében. Majdnem 50 évvel később, a szavai még mindig igazak.

Furcsa dolgok Voronézben és a Távol-Keleten

1989-ben, amíg a Szovjetunió az összeomlás szélén állt, rendkívül szokatlan esemény történt Voronezhben (466 km-re Moszkvától délre). Gyerekek egy csoportja azt állította, hogy egy lemezből készült űrhajót láttak egy parkban, amiből három idegen lépett ki, akiket ma a jól ismert kis zöldeknek, vagy szürkéknek írnánk le.

Kép 1989-ből - Varvara Grankova

A fiatalok szerint az egyik idegen "egy 50 cm hosszú pisztolycsövet" tartott és még a távozás előtt rájuk is fogta azt, amikor egyikük túl kíváncsi lett...

Bár a gyerekek voltak az egyetlenek, akik tanúi voltak az idegennek, egyes felnőttek megerősítették, hogy látták az UFO-t azon a napon, így az ügy nagy médiafigyelmet kapott. Mindazonáltal, mivel idegen nyomokat nem találtak, kivéve a viszonylag magas szintű sugárzást az érintett területen, a nyomozást lezárták.

A dalnegorski eset

Dalnegorsk kisvárosa a Távol-Keleten (Moszkvától 6491 km-re keletre) 1986 januárjában megkapta a 15 perc hírnevet, miután egy gömbölyű tárgy keresztül szállt a városka felett.

Egy dombra csapódott, ahol a helyi ufológusok később olyan fémek mintáit találták meg, amelyek bár nem feltétlenül földönkívüliek voltak, nem jellemzőek a terület talajára. A közeli katonai bázis tisztviselői tagadták, hogy bármi közük van az incidenshez, ezért a helyi kutatók azt feltételezik, hogy Dalnegorsk egy földönkívüli űrhajó, vagy műhold becsapódásának lehetett a helyszíne.

Forrás: 
Varvara Grankova 1989