Lehet, hogy földönkívüli űrszonda az aszteroidának hitt objektum?

Kategória: 

Csillagászok egy csoportja meglehetősen vad teóriával állt elő a nemrég észlelt csillagközi térből érkező aszteroidával kapcsolatban: mi van akkor, ha nem is kisbolygót, hanem egy idegen civilizáció által küldött űrszondát figyeltünk meg? A kutatók most azt tervezik, hogy megvizsgálják, az objektum bocsájt-e ki rádióhullámokat.

Az orosz milliárdos, Jurij Milner azzal vált ismertté, hogy a világhírű fizikussal, Stephen Hawkinggal karöltve egy olyan nanoméretű műhold kifejlesztésén dolgozik, amellyel pár évtized leforgása alatt ellátogathatunk a Naprendszerhez legközelebb eső csillagrendszerbe. A vállalkozó másik projektje a Breakthrough Listen program, ami az intelligens életet keresi a kozmoszban. Utóbbi keretében vizsgálja annak lehetőségét, hogy az Oumuamua objektum valójában nem is aszteroida, hanem egy idegen civilizáció által küldött műhold.

A vizsgálat komolyságát jelzi, hogy már fel is vette a kapcsolatot a Harvard csillagászati tanszékének vezetőjével, Avi Loebbel, aki segítséget nyújt a különös égitest tanulmányozásában.

Már a kezdetek kezdetén is kérdéses volt, mivel van a kutatóknak dolga

Az Oumuamuát még októberben figyelték meg a szakemberek. A sebességét és röppályáját vizsgáló kutatók szerint egy másik csillag körüli bolygórendszerből érkezett. A tudósok szerint ez az első, csillagközi térből származó kisbolygó, amit sikerült megfigyelni.Már a kinézete is alaposan eltér naprendszerbeli társaiétól, leginkább egy 400 méter hosszú szivarra emlékeztet.Nem csoda hát, hogy egyesek valamilyenfajta idegen űreszközt vizionálnak az égitestbe.

Minél többet tanulmányozom ezt az objektumot, annál furábbnak tűnik, már azon is elgondolkoztam, mi van, ha egy idegen civilizáció által küldött szondát sikerült felfedeznünk"– írta Milnernek címzett levelében Loeb.

Lehet, hogy a csillagközi térből származó objektum nem is aszteroida?FORRÁS: ESO

Szerdán vizsgálják az objektumot

Az objektum megfigyelése december 13-án, szerdán kezdődik meg, a Green Bank teleszkóppal fogják 10 órán keresztül tanulmányozni. Azt vizsgálják majd, hogy bocsájt-e ki magából rádióhullámokat. Ha nem, minden bizonnyal egy kisbolygóról beszélhetünk.

Azt a kutatók is elismerik, nagyon kicsi az esélye annak, hogy egy idegen űreszközzel van dolgunk. Ennek ellenére egy vizsgálatot mindenképpen megér a dolog, hiszen csak kézzelfogható adatokkal tudjuk megerősíteni vagy cáfolni valaminek a létezését, vélik a szakemberek.

Forrás: 
ORIGO