Egyre több óriási robbanás kelt pánikot

Kategória: 
Csak idén 64 hatalmas robajról számoltak be szerte a világon, amelyek eredete a legtöbb esetben ismeretlen.
 

Múlt hét kedden hatalmas robaj rázta meg az észak-amerikai Alabama államot, a lakosok összesen 11 megyéből jelezték, valami hatalmas robbanást hallottak. És messze nem ez volt az első eset, csak idén 64 alkalommal számoltak be hasonló jelenségről Amerikától a Brit-szigeteken keresztül Lapföldig és az Arab-félszigetig. Az ok a legtöbb esetben ismeretlen – írja a Daily Mail, amely most az rejtélyes robbanások nyomába eredt.

Nincs válasz

Számos logikus magyarázat létezik a légkörben felrobbant meteortól a földi eredetig, ám mostanáig ezek egyike sem nyert megerősítést. A meteorológiai szolgálat nem észlelt olyan meteorológiai jelenséget, ami ilyen mértékű hanghatással járna, és földrengés sem történt, és egy esetleges ipari balesetről sem érkezett jelentés.

A robaj oka egyelőre ismeretlen, a szakemberek szerint három forrása lehet:

  • földi robbantás vagy robbanás;
  • hangrobbanás, ahogy egy szuperszonikus (akár katonai) repülőgép átlépi a hangsebességet;
  • egy, a föld légkörébe érve szétrobbant meteor.

Az Egyesült Államok légiereje mindeddig nem nyilatkozott az ügyben. Másnap, november 15-én Idahóban lehetett hasonló, óriási „zajt” hallani, az ok itt is ismeretlen.

Aminek már tudjuk az okát

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, hamar megjelentek a földönkívüli eredetről szóló találgatások is, sőt egyesek kifejezetten UFO-balesetre gyanakszanak.

Mielőtt azonban túl messzire mennénk: sok esetben már tisztázták a „titokzatos robbanások” hátterét. Május 7-én például egy Florida feletti titkos katonai teszt volt a hang forrása, míg október 27-én Ausztrália felett, majd november 17-én Finnország térségében egy-egy meteor robbant fel a légkörben.

Forrás: 
24.hu