Valami óriási dolog rejtőzik a Tejút központjában

Kategória: 

Van egy különös és hatalmas dolog a Tejútrendszer közepén, és olyan nagy a tömege, hogy még a tudósokat is elbizonytalanította, mi lehet az.

A Spitzer Űrteleszkóppal felfedezett OGLE-2016-BLG-1190Lb nevű objektum mikrolencsézéssel módszerével vált észlelhetővé, ami annyit tesz, hogy egy közeli nagy méretű objektum - csillag vagy galaxis - hajlította meg a távolabbi, háttérben lévő objektum által kibocsátott fényt.

Ezzel a módszerrel a másképp nem látható objektumokat lehet észlelni, valamint a meghajlított fény útjába kerülő sötét objektumokat, például az ott áthaladó bolygókat.   

A OGLE-2016-BLG-1190Lb akkora tömegű, mint 13,4 Jupiter, és a központi csillagját három év alatt járja körbe. Ez a csillag meglehetősen apró, tizedakkora a tömege, mint a Napunknak. Az is elképzelhető, hogy a hosszú nevű OGLE nem is bolygó, hanem egy barna törpecsillag.

A tudósokat az hozta zavarba, hogy a barna törpék és a bolygók közti határterület pont ennél a 13 Jupiter-tömegnél található; a barna törpék 13-90 Jupiternyi tömeggel rendelkezhetnek. Éppen ezért tovább vizsgálják az űrnek ezt a szeletét, hátha többet megtudnak a rejtélyes objektumról.

Forrás: 
Index